© Георги Кожухаров Още по темата Вината на лошото време

...
© Георги Кожухаров Още по темата Вината на лошото време
Коментари Харесай

Близо 31 млн. лв от ЕС ще бъдат отпуснати за лозарство

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вината на неприятното време

Заради климатичните условия реколтата от грозде ще бъде по-слаба, само че по-качествена. Производството на вино евентуално ще е без смяна, само че ще е по-скъпо
29 сеп 2017
In Vino Pecuniae*

Виното като скъп капиталов актив
4 ное 2016

Средствата могат да бъдат употребени за презасаждане на лози, напояване и битка с ерозиятаДържавен фонд " Земеделие " ще разпредели близо 31 млн. лева всред компании и физически лица, които ще преструктурират и подменят винени лозя. Средствата са по националната лозаро-винарска стратегия и са разпределени сред 86 плана. И въпреки институцията да е разгласила на страницата си имената на спечелилите финансиране, от данните не може да се схванат самостоятелните суми, които всеки претендент ще получи, а от институцията отхвърлиха да ги дават на " Капитал ", защото по думите им към момента няма подписани контракти.

Нови насаждения

В сряда фонд " Земеделие " заяви, че са утвърдени 86 плана по схемата " Преструктуриране и преработка на лозя " от националната стратегия за лозаро-винарския бранш. Сумата, която ще се разпредели сред тях, е общо 30.9 млн. лева, което е приблизително 360 хиляди лева на план. От оповестения лист с класирането се вижда, че една огромна част от получателите на средствата са физически лица, само че измежду класираните има и няколко винарски мазета, които влагат и в лични лози. Такива да вземем за пример са " Винекс Славянци ", " Винарска маза 2002 Каблешково ", " Домейн Юстина ", " Винарска къща Мизия ", " Марвин " и други От данните на фонд " Земеделие " не излиза наяве какъв е самостоятелния размер на финансирането, което ще получи всеки ден. От институцията отхвърлиха да дават тази информация на " Капитал " с претекст, че това е класиране на плановете, само че сключването на договорите с претендентите следва.
Настоящото класиране е на претенденти, които са декларирали предплатено или дефинитивно заплащане през финансовата 2018 година, излиза наяве от известието.

За какво е финансирането

Средствата по схемата за преработка и преструктуриране на винени лозя могат да бъдат употребени в няколко посоки, в това число за презасаждане на лозя, създаване и поддръжка на поливни уреди, ограничения за битка с ерозията и други Парите се обезпечават по националната стратегия за лозаро-винарския бранш до 2018 година, която се финансира по линия на Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз. Освен по най-атрактивната скица за лозови насаждения, програмата има написани още две схеми за подпомагане- за рекламиране на виновност в страни отвън Европейски Съюз и за вложения в предприятия.3.5 млн. лева ще компенсират земеделци поради вреди от бедствия

Фонд " Земеделие " е насочил 3.5 млн. лева по скица за държавна помощ, която цели да обезщети земеделските производители за претърпени естествени бедствия като градушка, наводняване, слани, измръзване, суша и други Средствата са за претърпени вреди през тази година и ще отидат при производители на зеленчуци, плодове, лозя, царевица, овес, етерични растения и други Тази година има нарастване на земеделските площи, които са наранени от естествени бедствия като по последна информация от лятото те са за над 200 хиляди дка. Тогава данните на агроминистерството посочваха, че най-вече провали има върху площи в Централна Северна и Североизточна България. Според в този момент направените правила компенсацията може да бъде най-много 80% от индустриалните разноски. Същевременно обаче сумата ще бъде понижава с 50% за тези земеделци, които нямат подписани застраховки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР