Чумата е сериозна и потенциално смъртоносна бактериална инфекция, причинена от

...
Чумата е сериозна и потенциално смъртоносна бактериална инфекция, причинена от
Коментари Харесай

Какво по-точно е чума

Чумата е сериозна и евентуално смъртоносна бактериална зараза, породена от бактерията Yersinia pestis. Хората могат да се разболеят при захапване от инфектирана бълха. Гризачи, в това число и плъховете, могат да са носители и на чумата, и на заразните бълхи. Въпреки че има случай на заразяване и от други животни, те са необичайност.

 Yersinia

Yersinia pestis, Източник

Най-често срещаният тип чума в историята, несъмнено, е бубонната чума, която съставлява зараза на лимфните възли. Други чести типове са пневмонична чума, която е зараза на дробовете, и септична чума, която визира кръвта.

Времето сред заразяването и първите признаци нормално е сред 2 и 8 дни. Тези на пневмоничната чума могат да се появят и за 1 ден. Симптомите на бубонната чума са:

втрисане треска припадъци общо чувство за неразположение мускулна болка гладко, мъчително отичане на лимфните жлези в региона на слабините, подмишниците или шията. Това отичане се назовава бубо и нормално се среща на мястото на ухапването от инфектирана бълха.

Ако не се лекува, човек има към 50% късмет за оцеляване.

Симптомите на пневмоничната чума са:

мощна кашлица затруднено дишане треска петниста, кървава храчка болка в гърдите при надълбоко дишане

Почти всички случай на пневмонична чума са смъртоносни, в случай че не се лекуват. За разлика от другите типове чума, пневмоничната може да се предава от човек на човек по въздушно-капков път.

Симптомите на септичната чума са:

кървене заради проблеми със съсирването повръщане гадене треска диария болка в корема

Септичната чума може да аргументи гибел още преди признаците да се проявят.

Всички типове чума изискват неотложно лекуване, тъй като гибелта може да настъпи 24 часа след появяването на първите признаци. За задачата се употребяват антибиотици като стрептомицин, гентамицин, доксициклин или ципрофлоксацин. Лечението се асистира и с интравенозни течности и О2. Заради риска от предаване на чумата, пациентите с пневмоничен тип се пазят под прецизна карантина.

 Paul_Fürst,_Der_Doctor_Schnabel_von_Rom_(coloured_version)

Доктор от 17 век, който лекува чума, Източник

Има няколко експлоадирания на бубонна чума през историята. Първото се назовава Юстинианска чума и е кръстена на византийския император Юстиниан I. Започва през 541, минава през по-голямата част от Средиземноморието и убива към 25 милиона души.

Второто експлоадиране е Черната гибел. Тя стартира от Китай през 1334 и се популяризира из Европа като убива към 60% от популацията на континента.

Третото, наречено Модерната чума, също стартира от Китай, само че през 60-те години на 19 век, а през 1894 доближава Хонконг. През идващите 20 години ще стигне до съществени пристанищни градове из целия свят и ще умъртви общо към 10 милиона души. По това време обаче откриватели точно от Хонконг ще съумеят да разпознават бактерията, която предизвиква чума, което ще докара и до намирането на лек. Докторите в Китай също по този начин откриват, че бълхите по плъховете придвижват заболяването, а не толкоз самите плъхове.

Днес случаите на чума са редки. Над 95% от тях са в централна Африка и Мафагаскар.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР