Чуждестранните инвеститори продават китайски акции и облигации. Причината за това

...
Чуждестранните инвеститори продават китайски акции и облигации. Причината за това
Коментари Харесай

Чуждестранните инвеститори губят вяра в китайските акции и облигации

Чуждестранните вложители продават китайски акции и облигации. Причината за това е все по-малката религия, че държавното управление ще извърши обещанието си за подкрепяне на стопанска система, която е в по-лошо от предстоящото положение от края на пандемията насам, оповестява Financial Times.

Чуждестранните вложители продават китайски акции и облигации. Причината за това е все по-малката религия, че държавното управление ще извърши обещанието си за подкрепяне на стопанска система, която е в по-лошо от предстоящото положение от края на пандемията насам, оповестява Financial Times.

Изчисления, основани на данни от комерсиалната скица на Stock Connect в Хонконг, демонстрират, че вложителите съвсем изцяло са обърнали 7.4 милиарда $, вложени до момента в китайски акции. Сериозни вложения бяха направени след 24 юли, когато държавното управление даде обещание да усили политическата поддръжка, само че това по този начин и не се случи досега. В същото време притежаваните облигации от задгранични институционални вложители са намалели с 5.1 милиарда $ през юли до 453 млн. $, демонстрират данни, оповестени от китайския валутен регулатор в сряда.

Намесата на Пекин е нужна поради нестабилното положение на стопанската система. Правителството даде обещание да подтиква слабите потребителски разноски, както и да се оправи с високата безработица измежду младежите. Данните за потребителските разноски не престават да са разочароващи, а формалното премерване на младежката безработица и даването на данни беше прекъснато единствено седмици откакто доближи рекордно високо равнище.
Реклама
Секторът на недвижими парцели в страната също е обект на обещания за подкрепяне от страна на комунистическата партия. Въпреки това неотдавна един от дребното частни играчи в бранша на парцелите - Country Garden, също изпадна в усложнения, като компанията не направи заплащания по дълга си. За анализаторите това е следващ знак, че държавното управление в действителност не е готово да подаде ръка на сдруженията, които са изправени пред съществени проблеми.

Според вложители, които са били интервюирани от английското издание, темпът на продажби се е засилил през август. Те чакат в допълнение увеличение поради изненадващото решение за понижаване на главния лихвен % от централната банка.

" Взетите до момента ограничения наподобява са разочаровали пазара ", сподели Мохамед Апабхай, началник на комерсиалната тактика за Азия в Citigroup. " Нарастват разочарованието и загрижеността на вложителите по отношение на неналичието на някакви солидни политически дейности ", добави той пред FT.

Негативните вести дадоха отражение и върху цените на локалните акции, като китайският бенчмарк показател CSI 300 на листнати в Шанхай и Шенжен компании съвсем изцяло обърна своето повишаване от 5.7% след срещата на Политбюро на 24 юли. " Текущият пазар [за китайски скъпи книжа] е мощно движен от настроения ", сподели Вей Ли, портфолио управител в BNP Paribas Asset Management. " С потоците нещата могат да се трансформират доста бързо ", прибавя той пред изданието.
Реклама
Ли сподели, че възходящата разлика в доходността сред американските и китайските облигации е насърчила по-нататъшната продажба на дълг. Разликата, която набъбна, защото лихвените проценти в Съединени американски щати скочиха, до момента в който Китай понижи лихвите, предходната седмица доближи 16-годишен връх.

Песимизмът на вложителите към Китай се утвърждава. В последното изследване на мениджърите на фондове в Азия на Bank of America от началото на август 84% от далите отговор споделят, че имат вяра, че китайските акции са в средата на структурно намаляване. Това значи, че те чакат трайно стесняване на каузи на общите вложения, разпределени в акции на компании от страната. Последствия за юана Продължаващите продажби от страна задгранични вложители се чака да натежат върху обменния курс на юана. След като през юли валутата повиши цената си поради обещанията за държавна помощ, от този момент поевтинява. В четвъртък юанът отслабна доста по отношение на $ и беше покрай 15-годишно дъно.

Анализатори от Nomura декларират в записка в сряда, че приключването на вложения от китайските пазари на акции и облигации ще окаже по-голям напън надолу върху валутата, и повториха " оптималната увереност " в залога си против китайската валута. Въпреки това Ли от BNP сподели, че Китайската национална банка е посочила, че ще се опълчи на бързото обезценяване, като неведнъж до момента е определяла дневния диапазон за търговия на юана на по-високо равнище от предстоящото от пазара.

Според Ли централната банка може също по този начин да подреди на държавните кредитори да купуват юана, с цел да забавят рухването му. Друга алтернатива е да наложи неофициални ограничавания върху валутните транзакции, като тези ограничавания бяха отстранени предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР