чрез пряко договаряне с фирмата, участвала в предходната процедура за

...
чрез пряко договаряне с фирмата, участвала в предходната процедура за
Коментари Харесай

Въздушните линейки: Здравните власти започват пряко договаряне за шест хеликоптера


посредством директно договаряне с компанията, взела участие в миналата процедура за въздушни коли за спешна помощ. Обявлението е оповестено в портала за електронни публични поръчки.

Прогнозната сума за процедурата е над 135 милиона лв., като с изключение на машините, в нея са включени и инсталация и образование, както и алтернатива за още 2-а спомагателни хеликоптера.

Снимка: Редакторски екип


За деветте дни от началото на 2023 година медицински хеликоптер е бил нужен три пъти. Това изясни за bTV шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев.

„ Те са нужни на всички места, където достъпът до естествена кола за спешна помощ е усложнен. Не одобрявам изрично тезите, че хеликоптерите за незабавна здравна помощ няма да се употребяват за планина. За къде ще се употребяват? “, уточни той.

Според заданието машините би трябвало да са оборудвани с носилки, яки и шини за обездвижване, О2, дефибрилатор.

„ Тук не приказваме за един или два хеликоптера. Тук приказваме за система за въздушно избавяне. Това включва както хеликоптери за незабавна помощ, по този начин и хеликоптери за търсене и избавяне “, посочи той.

По график доставките им би трябвало да стартират в края на годината и да приключат до края на април 2026 година.

Снимка: Редакторски екип


„ Правим всичко належащо актуалната процедура да е приключена и да имаме хеликоптери. Каквото е нужно, Министерството на здравеопазването го прави и се стараем тази процедура да приключи с позитивен резултат “, изясни Тома Томов, зам.-министър на опазването на здравето.

Снимка: Редакторски екип


От ведомството показват, че се чака договарянето да се организира в границите на няколко дни, с цел да се види дали компанията, кандидатствала по първата социална поръчка, ще може да извърши заданието в този момент.

Снимка: Редакторски екип

Първата процедура беше прекъсната преди два месеца. Още тогава италианският производител Леонардо предизвести, че доставките може да се забавят поради компликации със снабдяването на част от съставените елементи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР