Човечеството търси извънземен разум от хилядолетия. Учените са взели решение

...
Човечеството търси извънземен разум от хилядолетия. Учените са взели решение
Коментари Харесай

Търсим извънземни в нови 20 000 слънчеви системи

Човечеството търси извънземен разсъдък от хилядолетия. Учените са взели решение да разширят диапазона си на търсене в нови 20 000 слънчеви системи.

Новите системи са по-стари от нашето Слънце приблизително с няколко милиарда години. Всички те са червени джуджета, които са по-малки и по-студени от нашата ярка звезда.

До момента учените изключваха опцията за съществуване на извънземни на тях. Те се придържаха към мнението, че други рационални същества ще живеят на планети, въртящи се по орбити към звезди, които повече наподобяват на нашето Слънце. Днес обаче те поглеждат към небето по радикално друг метод.

Според новата доктрина на учените от института SETI в сходни по-стари слънчеви системи е доста по-вероятно да са се основали и развили интелигентни типове. Броят на алените джуджета е доста по-голям от този на останалите звезди. Три от всеки четири звезди са червени джуджета. По последни калкулации половината от звездите от подобен вид могат да имат планети в евентуално обитаемите зони.

През идващите две години учените ще би трябвало да изберат най-близките 20 000 слънчеви системи измежду гравитиращите към 70 000 червени джуджета. Те ще ги изследват за съществуването на възможен живот в обсерваторията Allen Telescope Array в Калифорния. Тя е една от най-високо софтуерно развитите в света. В нея има общо 42 антени, всяка от които има опцията да ревизира по едно и също време по три звезди.

 Галактика

В същото време обаче някои от планетолозите са на мнение, че да търсим живот на планети, разнообразни от нашата, е изцяло лишено от смисъл. Те обосновават теорията си с догатката, че извънземните осветяват своята планета с лазерна апаратура със относително скромната мощ от 30 мегавата.

По този метод те се скриват от телескопите ни, употребяващи специфична лазерна апаратура за откриването на извънземен живот. Подобен съсредоточен лазерен лъч би заслепил всеки земен директен телескоп.

Коварните инопланетяни не желали да имат нищо общо с нас и включват лазерната си отбрана единствено когато планетата им се оказва директно сред тяхната звезда и Земята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР