Четвъртото издание на фестивал CULTURAMA продължава с богата и атрактивна

...
Четвъртото издание на фестивал CULTURAMA продължава с богата и атрактивна
Коментари Харесай

Фестивалът CULTURAMA озарява София с богата и пъстра програма през септември

Четвъртото издание на фестивал CULTURAMA продължава с богата и атрактивна стратегия през септември. Популярни музиканти и групи от България, Франция, Испания, Англия и Германия ще гастролират пред софийската аудитория по покана фондация „ Културни вероятности “ и оперната певица Ина Кънчева и перкусионистката Василена Серафимова. Изключителните актьори, гостували на международни подиуми, ще показват своите пърформанси на забавни и ексцентрични места в столицата.

Първото септемврийско събитие от програмата на CULTURAMA е концертът BACH MIRROR / БАХ ОГЛЕДАЛО , носещ името на втория албум на френския пианист Тома Енко и българската перкусионистка Василена Серафимова. Вдъхновени от музиката на Й. С. Бах, двамата млади актьори не престават пътя на изкуството му и още веднъж го преоткриват. Тома и Василена свирят и играят с музиката на Бах като две деца, които скачат в локва – само поради заниманието да гледат в нея отражението на облаците и небето, които непрекъснато се трансформират. И когато всичко внезапно стопира, слушателите се оказват зашеметени на ръба на една пропаст, надалеч, доста надалеч от елементарната респект – свободата и хубостта са ги спечелили изцяло. BACH MIRROR е вдъхновяващ ураган, а феновете на музиката могат да му се насладят на 20 септември в атриума на Квадрат 500 – Национална изложба .

`Фестивалът

Програмата на фестивала продължава на 21 септември още веднъж в атриума на Квадрат 500 със СВЕТУЛКИ – концерт на Тома Енко Джаз Трио . Представлението добре илюстрира двойствеността, която съществува в композициите на Тома Енко: проучване на светлината и тъмнината. Произведенията пресъздават нощни влакове (Train de Nuit), призраци (You're Just a Ghost) и очарователни пустини (Wadi Rum), само че в дълбините на своите мрачни и меланхолични аспекти музиката обгръща светещи, богати мелодии. Обвита в приспивен воал, тя пламти със лична тайнственост. Там се крие величието на тази музика: мощният роман, оголената почтеност на музикантите, силата на поглъщащата им пристрастеност и интензивността на осъществяването им. Изкуството на триото изплува в цялостен искра. Музикалната и човешка емпатия, която свързва тримата основни герои на това премеждие, е повече от налична: тя е осезаема и софийската аудитория ще може да я почувства.

Уникална музикална колаборация събира българското сопрано Ина Кънчева , зашеметяващите CLAIR-OBSCUR SAXOPHONE QUARTET и яркия актуален музикант, който елементарно и ловко борави с огромното многообразие от форми – Антони Дончев в пърформанса ЕДНА МАГИЧНА ВЕЧЕР . Основният фокус на берлинския квартет Clair-obscur е камерната музика. С поддръжката на своя наставник и преподавател – проф. доктор Фридеман Вайгъл, те се трансформират в известен отбор, който свири тук-там като Филхармонията в Берлин и Карнеги хол в Ню Йорк. Групата се концентрира освен върху истински творби, написани за саксофонен квартет, само че и доста уголемява и обогатява репертоара си с непредвидени транскрипции и зашеметяващи аранжименти. ЕДНА МАГИЧНА ВЕЧЕР ще преживеем дружно с Ина Кънчева, Антони Дончев и Clair-obcur на 22 септември във превъзходната Ботаническа градина, София.

Опит и изобилен жар са стълбовете на дръзката и новаторска група Anches Hantées, непрестанно създаваща удивление и неспокойствие в своята аудитория. Техният концерт ОПЕРА БЕЗ ДИВА ще се състои на 23 септември в БАР ГРАДИНА ТАБАКО със специфичното присъединяване на Ина Кънчева, сопран и Василена Серафимова, маримба. С репертоар от изключителни транскрипции и автентично написани за тях творби, квартетът е модел на грациозност и се откроява с неоспоримите качества на всеки от своите членове, както и с артистичната си единодушие, която е една от най-завършените в света на камерната музика. Триумфът е за публиката, която постоянно приема с отворени прегръдки интерпретациите на четиримата музиканти, водени от удоволствието да свирят, дават, споделят и изобретяват.

Програмата на фестивал CULTURAMA продължава с френската група Cabaret Contemporain, която ще можем да чуем на 25 септември в Бар Паваж, ул.,,Ангел Кънчев " 9 . Петимата музиканти от групата свирят електронна музика с акустични принадлежности. Така можем да танцуваме върху музика, основана от същински принадлежности, а освен от машини. Изкуството на Cabaret Contemporain има същата активност на музика, основана за дансинга на клубове и фестивали. Единствената разлика е, че тяхната музика не се извършва от машини или програмен продукт, а от акустични принадлежности. Всички фенове на клубната музика са добре пристигнали на събитието, в което градинката към Бар Паваж ще се трансформира в същински фестивал на музиката и танците.
`Фестивалът

Страхотна изненада в тазгодишното издание на фестивал CULTURAMA е присъединяване на зашеметяващите Los Saxos Del Averno (Саксофонистите от Ада) . Пещерно R&B, изпълнено с латиноамерикански и високи дози рок, който „ ще разбие подметките на обувките ви “ преди края на всеки концерт дават обещание на публиката музикантите от испанската тайфа. Los Saxos Del Averno се раждат като стратосферен квартет от саксофони, който съпровожда рок групата Ginferno. Заедно те печелят премията за „ Най-добър албум на международната музика “ на „ VI награди за самостоятелна музика 2014 година “ и обикалят цяла Испания като една от групите, определени в „ Girando Por Salas “. През 2015 година те стартират да си сътрудничат като гост-метъл секция с други фантастични групи като The Limboos във Funtastic Drácula Carnival или в албуми на групи като Andrés Herrera „ Pájaro “, „ He matado al Ángel “, „ Somewhere, somehow “ на Julián Maeso, на последния диск " Motel llamado mentira " на Винила Фон Бисмарк и доста други. Мотивирани от всички тези планове, те вземат решение да се повдигнат от „ Aда “, с цел да се консолидират като самостоятелна група и да стартират да вършат лична музика. Los Saxos Del Averno (Саксофонистите от Ада) ще можем да слушаме на 27 септември в градината на Шипка 23 и на 28 септември в Кино Кабана.

Грандиозен край на музикалната стратегия на фестивал CULTURAMA е концертът SEQUENZA на DJ Chloé и перкусионистката Василена Серафимова . Започнатo като one-off съдействие през 2017 година, музикалното партньорство сред френската композиторка на електронна музика и българската перкусионистка и композиторка се възобновява редом онлайн и в студиото. Безпрецедентна и взираща се в бъдещето среща сплотява машини с перкусии, електрониката с акустиката. След повече от две години турне в цяла Европа, в това число участия в най-престижните фестивали (Musiq3, Days Off, Verbier Festival, Festival de Musique de Menton), тяхната музика става все по-рафинирана. Клое и Василена преоткриват личния си репертоар и усъвършенстват стила си, а с цел да надгради всички вълнуващи креативен пътища през последните години, техният албум SEQUENZA бе публикуван от Lumière Noire Records през есента на 2021 година Вълнуващият пърформанс на DJ Chloé и перкусионистката Василена Серафимова ще забележим на 29 септември в Кино Кабана.

Последното събитие от фестивал CULTURAMA е отдадено на най-малките – премиера на най-новия план на фондацията -детската музикална книга „ Музиката Е “, която е отдадена на на обикновената доктрина на музиката. Поезията е на Донка Райчева, илюстрациите на Чел Дарне, а музиката на Василена Серафиможа, която дружно с Антони Дончев ще импровизира пред публиката.

„ CULTURAMA 2022 е покрай хората, като излиза от концертните зали и се показва в питейни заведения, градини и ексцентрични места за срещи. Град цялостен с актьори! CULTURAMA предизвика с настоящи креативен трендове и реформаторски изпълнителски практики. CULTURAMA e за тези, които няма да пропуснат празненството и ще се забавляват с музиката измежду приятели; за преследвачи на страсти, които честват музикалните си изкушения; за ценители на насладата от живота. Елате и се наслаждавайте! “, приканват уредниците.

Фестивал CULTURAMA е част Календар на културните събития на Столична община за 2022 година

Билети за концертите от фестивал CULTURAMA могат да бъдат закупени на epaygo.bg, на касите на EasyPay и на място преди събитията.



ЗА КУЛТУРАМА

КУЛТУРАМА e платформа за театрална изява, отдадена на изкуствата в региона на театъра, музиката, образните изкуства, танца и литературата. В основата на това четвърто издание на фестивала още веднъж стои планът Национална стипендия „ С старания към звездите “, чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите планове, след получената поддръжка като носители на концепцията за свободните актьори, търсещи нови направления.

ЗА ИНА КЪНЧЕВА

Ина Кънчева е създател, който очарова и превзема публиката със своята музика. Оперна певица с умеене да се превъплъщава, тя пее с лекост и споделя по изненадващо натурален метод насладата си от пеенето. Широкият ѝ диапазон и цветови набор на трагичния ѝ колоратурен сопран се демонстрират в богатия и вокален репертоар – от барок през белканто до изкуството на песента. Гласът ѝ с виртуозност пресъздава музикалните партии по новому и сътворява единствени по рода си ярки тълкования.

Наред с изявите ѝ в оперни театри като Ковънт Гардън (Лондон), Миланската „ Ла Скала “, Кралската датска опера (Копенхаген), Операта „ Кралица София “ (Валенсия), Филхармоничния спектакъл (Верона), тя постоянно взе участие в интернационалните музикални фестивали, сред които Музикален Фестивал на Амброне (Франция), Кастел де Перелада (Испания), Ландмарк Фестивал (САЩ), Росини Опера Фестивал (Италия), Фестивал Мистерия Паскалия(Полша), Фестивал Роямон (Франция), Музикален Фестивал Острава (Чехия), Бейтедин Фестивал (Ливан), Фестивала „ Изкуството на Барока “ (България), Международен Фестивал Пражка Пролет(Чехия), Музикален Фестивал на Реймс (Франция).

Наред с интернационалната ѝ оперна и концертна активност Ина Кънчева получава значими креативен импулси от оперни звезди на нашето време като Красимира Стоянова, Анна Томова-Синтова, Монсерат Кабайе и усъвършенства музикалното си дарование в майсторските класове на Райна Кабаиванска, Ренато Брузон, Лео Нучи, Анна-Луиза Чова, Джанлуиджи Джелмети.

Един от огромните цели на Ина Кънчева е насърчаването на даровити млади актьори. В качеството си на шеф на фондация „ Културни вероятности ” тя от години подкрепя национални и интернационалните културни планове и отпуска стипендии. Освен това тя продуцира и издава няколко музикални книги за деца и се ангажира в региона на ранното музикално образование на певчески надарени деца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР