Четвъртият годишен доклад, който прави преглед на върховенството на правото

...
Четвъртият годишен доклад, който прави преглед на върховенството на правото
Коментари Харесай

Денков: Започват последни стъпки по затварянето на Механизма за проверка

Четвъртият годишен отчет, който прави обзор на върховенството на правото в Европейския съюз, беше оповестен през днешния ден.

Това е отчетът, който преглежда върховенството на правото във всяка една страна членка и в него са направени изводи, в това число и за България.

Това заяви при започване на днешното постоянно съвещание на държавното управление министър председателят акад. Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.

" Европейската комисия стигна до извода, че София и Букурещ приемливо извършват изискванията, сложени по Механизма за съдействие и инспекция по време на влизането в Европейски Съюз.

Сега се подхващат остатъчни последни стъпки и Комисията стартира последните стъпки към дефинитивно затваряне на този механизъм за двете страни членки - България и Румъния ", цитира част от отчета министър-председателят.

В отчета за България има пет позитивни констатации, две сериозни рекомендации за непълен прогрес, две рекомендации, които да се слагат на вниманието на Народното събрание, заяви Денков.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е изпратила писмо до Съвета на Европейски Съюз за желанието си да закрие механизма за съдействие и инспекция.

Това заяви заместник-председателят на Европейска комисия Вера Йоурова на представянето на новия отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя означи, че отговорът от Съвета на Европейски Съюз се чака до края на август. Йоурова добави още, че през 2019 година Европейска комисия показа последния отчет по механизма за нашата страна и тогава регистрира, че условията са изпълнени.

Ще вземем поради мнението на Съвета на Европейски Съюз и на Европейския парламент, добави тя.

По думите й, у нас и в Румъния има още какво да се направи за върховенството на правото, както и в останалите страни от Европейски Съюз.

Йоурова предложи дипломатически дейности за постигането на позитивно решение за приемането на България и Румъния в Шенген, като посочи, че няма връзка сред механизма и разширението на европейското пространство без гранични инспекции.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс уточни, че в последно време политическата конюнктура в нашата страна е комплицирана и приемането на промени е било затруднено. Надявам се настъпилите промени да улеснят нужните промени, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР