Всяка година бюджетът за ракети се увеличава, започваме все по-често

...
Всяка година бюджетът за ракети се увеличава, започваме все по-често
Коментари Харесай

Земеделци бесни от милионните загуби, искат ревизия на Агенцията за борба с градушките

Всяка година бюджетът за ракети се усилва, започваме все по-често да се съмняваме в тяхната успеваемост и качество, считат стопаните

Земеделски стопани желаят проверка на Агенцията за битка с градушките, ядосани от неефективната противоградова отбрана в страната и загубите за милиони, които търпят. За следващ път стотици площи със зърнени култури, овощни и зеленчукови градини са унищожени от големи ледени парчета, макар уверенията на организацията, че в облаците са изстреляни огромен брой противоградови ракети.

От Българската асоциация на производителите на малини и ягоди упорстват да се инициира инспекция от земеделското министерство. " Нужна е проверка на работата на Агенцията за битка с градушките, тъй като особено тази година, пробивите са извънредно доста. И макар че всяка година бюджетът за ракети се усилва, започваме все по-често да се съмняваме в тяхната успеваемост и качество ” , съобщи пред Агри.бг ръководителят на асоциацията Божидар Петков.

Производители на малини и ягоди се жалват от големи вреди от падналите градушки в Северна България. " Разбрахме е, че радарът в Шумен не е получил сигнал за заплаха. Дори локалните оръдия е трябвало да бъдат задействани ръчно, което също е основало проблеми и пропуски, защото градушката пада във вечерните часове ”, сподели Петков.

Унищожена е продукция и в региона на Попово и Лозница , където няма построени противоградови площадки. Производителите напомнят, че са получили увещание от Агенцията за битка с градушките, че тези места ще бъдат защитавани със самолетния прийом, само че никой не дава информация дали това се прави.
 Пострадалите приканват министър Георги Тахов да направи инспекция от кое място се купуват ракети и какъв брой са ефективни
От браншовата камара " Плодове и зеленчуци " също желаят незабавна среща със земеделския министър, с цел да слагат казуса. Градушката изцяло унищожи овощни и зеленчукови градини в Сливенско и Нова Загора през последните два дни, макар уверенията на полигона край Старо село, че са изстреляни над 200 ракети по облачната система над региона. " Искаме да се ревизира качеството на противоградовите ракети, тъй като не е въпрос какъв брой броя са изстреляни, а какъв брой са ефикасни ", съобщи Коста Петров от браншовата камара " Плодове и зеленчуци ".

От полигона в Старо село се оправдаха за унищожителната градушка в четвъртък с това, че облакът се е формирал в Северна България в региона на град Свищов, само че там не му е оказвано влияние по самолетен прийом поради преминаващите чартърни полети в региона. " Облакът влезе занемарен, подготвен и с такава компактност, която допуска лед до върха на облака ", разяснява пред БНР Даниела Мушкова, шеф на полигона в Старо село.

За големите парчета лед от нощес, които дружно с бурята и мощния вятър доведоха до бедствено състояние в няколко общини, от Агенцията за битка с градушките обясниха, че облакът се е движел и развивал близо 5 часа от Драгоман на изток напълно по протежението на Стара планина, което е отвън обсега на полигоните и самолетната отбрана. Формираният наедрял град е паднал над Шипка и Казанлък. След това е почнала обработка с ракети и размерът на ледените части е намалял. Вчера от полигоните за противоградова отбрана в страната са изстреляни над 9000 ракети, твърди директорът  на Агенцията за битка с градушките Цветелина Димитрова. В Източна и Североизточна България обаче се разчита само на самолетен прийом за отбрана.

По мотив подозренията в качеството на ракетите от Агенцията за битка с градушките настояват, че сегашните ракети са по-добри от предходните, които са били употребявани до 2000 година " Преди се използваше различен реагент - оловен йодид, а в този момент използваме пресован сребърен йодид. Той е с доста огромна компактност и в облака засява три пъти повече ядра от колкото предходния. Така че е по-ефективен ", изясни Даниела Мушкова.

В края април аграрни производители още веднъж настояха министърът на земеделието да направи инспекции в Агенцията за битка с градушките поради подозрения за успеваемостта на противоградовата система. Тогава градушка нанесе провали от Пловдив, през Първомай, Новозагорско чак до периферията преди Сливен.

“По наша информация оптималният обсег на ракетите, които сега се употребяват, е към 9 000 метра. Докато градоносните облаци, изключително, когато става въпрос за суперклетки, се развиват сред 8 000 и 15 000 метра. Това значи, че се обработват не повече от 1/3 от градоносния облак ", разяснява тогава Цветан Цеков, ръководител на браншова камара " Плодове и зеленчуци ".

Пострадалите земеделци приканват министър Георги Тахов да направи инспекция от кое място се купуват тези ракети, какъв брой са ефикасни, имат ли този обсег на деяние.

Източник: в. Сега
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР