Често когато говорим за любов, имаме предвид единствено романтичната. Страстта,

...
Често когато говорим за любов, имаме предвид единствено романтичната. Страстта,
Коментари Харесай

Любовта, без която не можем

Често когато приказваме за обич, имаме поради само сантименталната. Страстта, романтиката, нежността, сексът - като че ли с това се изчерпва тя, като че ли няма по-силно възприятие, по-завладяващо. Фиксирането ни обаче в тази обич ни слага един капан, в който влизаме на драго сърце - толкоз огромен е залогът.

“В търсене на единствената, ослепяваме за другите типове обич. ”

Невъзможността от време на време да намерим тази обич, буйната, или тя да откри нас - две еднообразно неверни тактики, ни кара да изпитваме най-страшното нещo, най-малко по този начин ни се коства - самотата. Това е нещото, което заобикаляме с цената на всичко - мимолетни връзки, зависимости и нездрави връзки с другите. Празнотата се опитваме да запълним обезверено, скачайки от човек на човек, от тръпка на тръпка, все търсейки, все надявайки се. А в действителност не разбираме, че любовта е огромно богатство и ние ровим единствено на повърхността й, където свети най-силно. Но там, където блясъкът е подправен, разтуха постоянно има. И ние сме почтени и заслужаваме да се осъществим с тази обич. Не да я притежаваме или завоюваме, а да се оставим тя да ни обеземе.

Любовта вкъщи. Най-първата, най-важната. Основата и спътникът до живот. Семейството е извор на толкоз доста обич, а ние толкоз рядко го оценяваме. В началото е гушкането на мама, игрите с тати, баба, дядо. Когато ни държат за ръка, до момента в който пресичаме, ръката на челото, когато вдигнем темепература, отбелязването на вратата какъв брой сме пораснали. После идва наш ред - колелото се завърта и виждаме родителските наслади и неточности, разпознаваме ги като свои. Прощаваме и продължаваме да плетем нишката на любовта още веднъж и още веднъж. Нищо не бърка толкоз надълбоко в душата, както неналичието на тази обич, никой в никакъв случай няма да ни нарани толкоз надълбоко и никой в никакъв случай няма да ни утеши и избави от жестокия ден.

Любовта сред братя и сестри. Децата, които са сами в фамилията, не могат да оценят какво е да имаш брат и сестра. И никой другар не може да се съпостави с тази връзка. Братът и сестрата са хем от нашата кръв, хем са като другари. Те ни познават най-дълго и ще бъдат с нас най-дълго. Съюзници и врагове, само че все дружно, все в мислите ни и ние в никакъв случай няма да сме сами и постоянно ще имаме съдружник. Децата ни ще порастват дружно, родът ще се разклонява, а в основата му ще седят две хлапета, които ядат сладолед пред у дома.

Приятелската обич. Приятелят е една душа в две тела. Да имаш безценен другар е като да имаш необичаен подарък. Сродна душа, влюбена в твоята лична, оглеждаща се в нея, само че достоверно и без илюзии. Толкова типове другарства, колкото сме и хората по земята. Имаме такива от детинство, такива от другите стадии на живота, само че останали в тях, а и такива, с които е- в този момент сме се срещнали. Да срещнеш другар в чужд е като да се влюбиш, само че без рестриктивните мерки и изискванията на пристрастеността и секса. От душа към душа.

Любовта има доста лица, само че не е наложително да са човешки. Изкуството, природата, науката, заниманията ни, дома ни, градината - всичко, което ни въодушевява и изпълва с възхищения и екстаз единствено от това, че съществува и ние сме там, с цел да го забележим и усетим. А някои хора имат единствено този източник на обич. Великите музиканти и художници, отдадените фотографи и учени. Дали, в случай че бяха щастливи в любовта, буйната, биха били толкоз положителни в областите си?

И по този начин, какво остана за буйната обич в едно сърце, цялостно с толкоз доста друга? Всичко, безусловно всичко. Каквото и да претърпяваме, както и да го назоваваме, ще търсим своята буйна обич. И всеки ще има какво да добави за нея. Един намират в нея излизането от елементарното, други - търсят пристанището си. Едни ще желаят приключенията и свибидата, други - индивидът, с който да остареят. От първите стрели с очи, първите инцидентно докосвания и смутени погледи. До сливането на телата в едно безпределно цяло, сливането на душите в едно безпределно измерение.

Любовта е всичко това, тя е смисълът, тя е пътят, не задачата. Тя е всичко към, в и зад нас. Има дни, в които неналичието на някой, който можеш да целунеш и прегърнеш, е влудяваща, да. А с цел да не усещаме тази липса, би трябвало да се осъществим с обич, обич във всички измерения, с лица човешки и без тях. Просто обич.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР