Днес в Северна Македония ще се проведат парламентарни и втория

...
Днес в Северна Македония ще се проведат парламентарни и втория
Коментари Харесай

Ключови избори 2 в 1 за Северна Македония

Днес в Северна Македония ще се проведат парламентарни и втория тур на президентските избори , на които се чака дясната съпротива да завоюва позиции против ръководещата партия, която не съумя да реализира прогрес в договарянията за присъединение към Европейски Съюз и да изкорени корупцията.

Това разяснява Агенция Франс Прес.

Преди вота н е са оповестени никакви социологически изследвания , само че по-силното от предстоящото показване на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на първия тур на президентските избори предишния месец демонстрира, че гласоподавателите са разочаровани от ръководещите социалдемократи.

Според анализатори възраждащата се десница може в допълнение да забави договарянията за присъединение към Европейски Съюз и да усложни връзките със прилежащите страни членки Гърция и България .

Гласуването в сряда включва втори тур за церемониалния президентски пост и за места в Народното събрание. Избирателните секции отварят в 7 ч. сутринта (5 ч. по Гринуич) и ще приключат в 19 ч. (17 ч. по Гринуич). Очаква се държавната изборна комисия да стартира да афишира резултатите от 3360 изборни секции по-късно в сряда .

Кандидатът на опозицията Гордана Силяновска-Давкова, 70-годишна пенсионирана преподавателка по право, събра два пъти повече гласове от Стево Пендаровски, досегашния президент на Северна Македония и претендент на ръководещите социалдемократи, който получи по-малко от 20% - едвам 180 000 гласа.

" Вярвам, че в сряда ще имаме безапелационна двойна побед а ", съобщи пред кореспонденти тази седмица ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Въпреки че нито тематиката за Гърция, нито тази за България преобладаваха в акцията, решението на Мицкоски да влезе в директен спор с най-голямата албанска партия в страната - DUI, съживи опасенията за нови етнически разделения в страната, напомня " Дойче веле ".

Мицкоски съобщи, че няма да влезе в коалиция с DUI, защото я счита за корумпирана. Преобладаващо мюсюлманското етническо албанско малцинство съставлява повече от една четвърт от популацията и държавната коалиция сред водещите етнически албански и македонски православни партии се преглежда като поръчител за стабилността на страната .

Откакто обединението Социалдемократи - ДУИ пое властта през 2017 година, етнически албанци бяха определени на високи постове като ръководител на Народното събрание, министър на външните работи и даже министър-председател през последните три месеца от мандата на това държавно управление. Това систематизиране на функционалностите накара македонските националисти да се оплачат от " албанизация на страната " .

През 2001 година НАТО измъкна Северна Македония от ръба на гражданската война по време на въстание на етнически албанци и даде обещание по-бърза интеграция в Европейски Съюз и НАТО.

Страната с население от 1,83 млн. души се причисли към НАТО през 2020 година, само че не реализира огромен прогрес в връзките с Европейски Съюз , частично заради съпротивата на членовете на Европейски Съюз Гърция и България.

Споразумение от 2017 година за смяна на името на страната от Македония на Северна Македония постави завършек на разногласието с Гърция, само че България наложи несъгласие през 2020 година поради въпроси , свързани с историята и езика, което съгласно доста северномакедонци накърнява националната им еднаквост.

Базираният в Любляна Международен институт за близкоизточни и балкански проучвания (ИФИМЕС) съобщи, че успеха на ВМРО-ДПМНЕ може да усложни по-нататъшните договаряния с Европейски Съюз, поради опълчването им на съглашението с Гърция.

" Анулирането на към този момент подписани и утвърдени интернационалните съглашения и отговорности и тяхното предоговаряне би означавало загуба на още 20 или 30 години... и отвод от евроатлантическия път на страната ", съобщи IFIMES.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР