ГЕРБ водят с 27,5%, на втора позиция е “Възраждане с

...
ГЕРБ водят с 27,5%, на втора позиция е “Възраждане с
Коментари Харесай

Според проучване на “Медиана”: ППДБ четвърта политическа сила, ДПС на трето място

ГЕРБ водят с 27,5%, на втора позиция е “Възраждане ” с 15,7%
Около 600 000 още не са решили за кого да гласоподават

Коалицията “Продължаваме смяната - Демократична България ” е четвърта политическа мощ, двадесет дни преди предварителните парламентарни избори. Това демонстрира проучване на организация “Медиана ”, извършено в интервала - 12-18 май 2024 година с 978 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление, което е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е осъществено със лични средства на “Медиана ”. Според него ГЕРБ се обрисуват като неоспорим победител с 12% разлика пред “Възраждане ”, които са втори с 15.7%. На трето място е Движение за права и свободи с 14.2%. Сигурни за наличието си в идващия парламент могат да бъдат и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ.

Още три обединения резервират съществени шансове за влизане в Народното събрание - “Синя България ”, “Левицата ” и “Солидарна България ”. Очевидно е търсенето на опция на обичайните партии както в ляво ( “Левицата ” и “Солидарна България ”), по този начин и в дясно ( “Синя България ”).

Изследването записва, че близо една четвърт от обичайно гласуващите гласоподаватели към момента не са решили дефинитивно за кого ще гласоподават. Това са към 600 хиляди гласоподаватели, които може радикално да трансформират картината, в случай че се люшнат в една или друга посока.

“Избирателите са хванати в самобитен психически капан. Все повече от тях са уверени, че от изборите нищо не зависи... и не гласоподават. В резултат, гласоподават единствено твърдите агитки, с което удостоверяват към този момент направения извод - “от изборите нищо не зависи ”, сочи анализът на “Медиана ”. На тези избори можем да чакаме още веднъж ниска изборна интензивност, като пред урните ще застанат сред 2.5 - 2.7 млн. гласоподаватели ”, установяват откривателите.

Изследването за публични и политически настройки е извършено в интервала – 12-18 май 2024 година с 978 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация " Медиана " и е осъществено със лични средства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР