Част от училищата не могат да осигурят договорения ръст във

...
Част от училищата не могат да осигурят договорения ръст във
Коментари Харесай

Няма достатъчно пари за увеличението на учителските заплати

Част от учебните заведения не могат да обезпечат контрактувания растеж във възнагражденията

Само 25% от учебните заведения у нас са нараснали заплатите на своите преподаватели с 12.3%, както планува подписаният в края на март т.г. анекс към груповия трудов контракт в системата на националната култура. За това алармираха от профсъюз "Образование " към КТ "Подкрепа ", предава вестник.

Те упорстват за незабавни инструкции от просветния министър Николай Денков, които да дадат знак на шефовете неотложно да покачат преподавателските хонорари.

"По информация на КТ "Подкрепа " единствено 25.1% от работещите в системата на междинното обучение са подписали спомагателни съглашения към самостоятелните трудови контракти за новата работна заплата. Част от сътрудниците шефове чакат промени в Наредба 4 за нормиране и възнаграждение на труда, а други чакат указания от МОН или работодателските организации ", показват оттова. И приканват акад. Денков през РУО в страната да даде инструкции на шефовете на просветителните институции "незабавно да пристъпят към нарастване на работните заплати в унисон с договореностите в последния Анекс, а точно -12.3% приблизително нарастване на работните заплати на педагогическите експерти ".

От профсъюза прибавят, че към 15% от учебните заведения, взели участие в тяхно проучване, са декларирали, че в техните просветителни институции няма да има задоволително средства да се съблюдава контрактуваното в Анекса нарастване. "96% от респондентите учители считат, че при актуализация на държавния бюджет би трябвало да се направи ново 10% нарастване на заплатите в просветителната сфера, тъй като даже формалната инфлация е по-висока от досегашното нарастване ", показват оттова. Затова и считат да предложат на държавното управление следващ 10% скок на работните заплати на учители и чиновници при актуализация на държавния бюджет за 2022 година "Синдикат "Образование " ще отстоява нарастване на работната заплата с 10% с всички вероятни законови средства, в това число протестни и протестни дейности ", заканват се още оттова.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119 учебно заведение в столицата Диян Стаматов разяснява пред "Сега ", че фактически към момента доста от шефовете не са нараснали възнагражденията за педагозите, просто тъй като, с цел да се реализира техническата стъпката, е нужно несъмнено време. Според него има известно съображение и в настояването час по-скоро да бъдат одобрени измененията в наредбата за заплащането на труда - не всички учители са синдикални членове и размерът на техните заплати не може да се промени въз основата на акт, какъвто е анексът към КТД.

По думите му учебните заведения в София и в огромните градове са получили през април 1/12 от бюджетите си, т.е. без плануваното нарастване на заплатите от 1 април, което значи, че въпросните образователни заведения ще съумеят да покачат възнагражденията действително през май месец, когато им бъде преведена и увеличената бюджетна дотация. "Тези учебни заведения, които имат трайно понижение в броя на учениците и най-вече застаряващ личен състав, може и да не могат да усилят заплатите с 12.3%. Ако е налице единият фактор, нарастването може да е в границите на 8-9%, в случай че са налични и двата фактора - скокът може да е единствено с 4-5% ", споделя той. Според него обаче учебните заведения, които са в тази обстановка, ще са много малко. По думите му сигурно през месец май на всички места нарастването ще бъде реалност, съгласно опциите на бюджетите.

Проблеми от сходно естество биха имали и някои огромни профилирани гимназии, даже в столицата, които имат доста спомагателни образователни часове. Такава е да вземем за пример СМГ - гимназията има повече учители, които да покриват въпросния по-голям брой образователни часове по математика, и надлежно може да се окаже, че плануваните средства за нарастване на заплатите там няма да осгигурят растежа от 12.3 на 100 за всички педагози.

В писмо до шефовете Диян Стаматов приканва за прецизни сметки на всички вероятни разноски в поверените им институции и за смяната на вътрешните правила за работни заплати. "Време е да преминем към самостоятелните промени в работните заплати. Във всяка организация ще е друго. Разходите мъчно разрешават да бъдем по-разточителни. Всеки шеф би трябвало ясно да си даде точната сметка, че отговорностите са в неговите пълномощия и даже доста да му "скачат " искащите, въпреки всичко месечните сметки са наша сложна и действителна тежест ", споделя той в писмото си.

ОТГОВОР ОТ МОН

"Анексът към Колективния трудов контракт, подписан от МОН и от всички обществени сътрудници - работодателски организации и трите синидката, влиза в действие от 1.04.2022 година Инструкции за осъществяването му не са нужни. Системата на делегирани бюджети основава директна отговорност на всеки шеф да извърши контрактуваното приблизително нарастване от 12.3% на работните заплати на педагогическия личен състав, считано от 1.04.2022 година Осигурено е и финансиране ", дадоха отговор от МОН.

Оттам прибавят, че публичното разискване на плана за смяна на Наредба 4 за нормиране и възнаграждение на труда изтича на 28 април. "След този период на министъра на образованието и науката ще бъде препоръчано да я подпише. Следва издание в "Държавен вестник ". Това обаче не значи, че шефовете не могат да създадат контрактуваното нарастване, тъй като към този момент имаме подписан Анекс към КТД ", показват още от министерството. Оттам декларират, че ще изискат информация за осъщественото нарастване на заплатите и информация по каква причина в дадени учебни заведения не е направено. Ще се изиска и да бъде посочен периода, в който нарастването ще е реалност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР