Бюджетът на Здравната каса мина с аплодисменти заради рекордните 8,1

...
Бюджетът на Здравната каса мина с аплодисменти заради рекордните 8,1
Коментари Харесай

С депутатско „ДА”: Лобисти крадат 100 млн. лева на година от лекарствата за онкоболни

Бюджетът на Здравната каса мина с овации поради рекордните 8,1 милиарда лв.. Но зад мнимия екстаз и купищата пари сякаш за здравето на българина се прокараха тихомълком две притеснителни лобистки оферти.

Лобито на огромните частни лечебни заведения още веднъж надви.

Само при систематизиране на медикаментите за онкоболни се разрешава кражба за към 100 милиона лв. на година, пресметнаха пред „ Галерия “ депутати. Далаверата идва от опцията поръчки да се вършат през министерството. Общият бюджет единствено за медикаментите на онкоболни е 900 милиона лв..

Реклама

Така се получава, че се утвърждават поръчки, при които едно и също лекарство се поръчва за две разнообразни лечебни заведения с разлика в цената от 28 пъти! Депутати пробваха да се одобри корекция, съгласно която поръчките се вършат централизирано от НЗОК.

Но изненадващо беше отхвърлено с болшинството на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и с безмълвното единодушие на „ Възраждане “.

По сходна скица не минаха и опитите непотребното откриване на частни лечебни заведения и кревати в тях да бъде стопирано, като им бъдат наложени същите правила като при държавните лечебници. Това значи, че ресурсът от скъпи пътеки ще продължава да отива в заведения, които нямат да вземем за пример незабавна помощ. А знаем, бързата здравна помощ води до големи загуби заради непрекъснатия поток от неосигурени пациенти, които постоянно остават на дълготрайно лекуване.

Разкриването на частни лечебни заведения у нас сега е най-сладкият бизнес. Броят на леглата от дълго време е трансферирал потребностите на страната. Когато обаче ножът опре до кокала, хората не престават да тичат в добре познатите им държавни и общински лечебни заведения, ядосваха се депутати, които не съумяха да преборят мощните лобита в парламентарна зала.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР