Бюджет обикновено се прави по-трудно в година на криза, каквато

...
Бюджет обикновено се прави по-трудно в година на криза, каквато
Коментари Харесай

Милен Велчев: Бюджетът за 2021 г. е белязан от безсмислени разходи

Бюджет нормално се прави по-трудно в година на рецесия, каквато е актуалната. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия някогашният министър на финансите Милен Велчев.

Имам избрани рецензии към плана за бюджет за 2021 година - те се отнасят най-много към това по какъв начин се насочват разноските, които са невиждано високи като сума и като % от Брутният вътрешен продукт. За първи път разноските надвишават 40% от Брутният вътрешен продукт. Повече от 1/3 от всички разноски този път се насочват към обществената политика, което в интервал на рецесия ненапълно е обяснимо, само че по-интересно е по какъв начин се образуват тези повишени разноски. Основната част от тези разноски са ориентирани към нарастване на пенсии и някои обществени заплащания като детските надбавки, съобщи Велчев.

Това са безсмислени разноски, които могат да се насочат към ефикасна битка с рецесията с ковид, акцентира той.

Смята се, че по-високите разноски водят до по-високо ползване и форсират стопанската система. Но в тази ситуация надълбоко се колебая, че това е по този начин. В този интервал на рецесия в банките спестяванията на хората са на невиждано високи равнища – хората харчат по-малко. Хората не използват това, за което се твърди, че поради по-високите обществени разноски, ще докара до развиване на стопанската система, сподели още Милен Велчев.

Бившият финансов министър отбрани плоския налог и изрече мнение, че в случай че той бъде сменен с прогресивно подоходно облагане, приходите в хазната ще намалеят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР