Бургас почита Фотев на 27 юли с поредица от събития.

...
Бургас почита Фотев на 27 юли с поредица от събития.
Коментари Харесай

Бургас почита Христо Фотев на 27 юли с поредица от събития

Бургас уважава Фотев на 27 юли с поредност от събития. Инициативата е наречена „ 20 години без Христо, само че с поезията му вечно ”.

С персонален ъгъл „ Насаме с Христо ”, фотографска галерия, рецитал пред паметника на поета в Морската градина и филми с присъединяване на Фотев, Бургас ще означи 20 – годишнината от физическата разлъка с огромния български създател. Роденият през 1934 година в Истанбул стихотворец ни напуща вечно на датата 27 юли, само че остава вечно в историята на българската литература със стиховете си, въодушевени от Бургас, морето и любовта.

Лични движимости на Фотев, измежду които обичаните му стол и пепелник, пишещата машина от времето, когато е бил основен редактор на списание „ Море ”, забавни ръкописи от сюжети, рецензии на книги и любопитни фотографии ще бъдат налични за бургазлии и посетители на града.

Всеки, който желае да се допре до света на бохема - събитие в българската литература, ще може да го направи в Дружеството на бургаските писатели, ул. „ Вола ” №1, от 10.00 до 17.00 часа. Там ще бъде ситуирана и забавна фотографска галерия на Вяра Стефанова. Тя е запечатала поета на персонални и публични събития.

Акцент в програмата са и четири кино лентата с присъединяване на Христо Фотев. Те ще бъдат излъчени в Центъра за модерно изкуство и Библиотека на 27 юли. Прожекциите са с начален час 16.30:

* 16.30 часа - „ 100 години Окръжна библиотека „ Пейо К. Яворов ” – Бургас ” и „ 60 години БХГ „ Петко Задгорски - Бургас ”;

* 18.00 ч. - „ Поетът ” - документален филм за Христо Фотев на Росен Петров;

* 19.00 ч. - „ Озарение ”: документален филм, дело на Христо Димитров - Хиндо и Христо Симеонов, 45 мин.;

* „ Провинциалисти ” - Документален филм от Елена Владова, 1974 година

От 18.30 часа бургаските писатели ще почетат паметта на Фотев пред паметника му в Морската градина. Тогава ще прозвучат обичани стихове и посвещения към поета.

Приемам възхитителния риск

да бъда жив, не някакъв непотребен

и мъртъв Христо Фотев да съм аз:

Но българин. И гражданин на Бургас….
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР