Бум на жилищното кредитиране, постоянен ръст на банковите депозити и

...
Бум на жилищното кредитиране, постоянен ръст на банковите депозити и
Коментари Харесай

Банките и бизнесът в България през 2022 г., сега накъде

Бум на жилищното кредитиране, непрекъснат растеж на банковите депозити и свръхликвидност на фона на рекордно ниски лихви и събуждаща се инфлация. Това са единствено част от акцентите в медийните заглавия, очертаващи главните трендове в банковия бранш и стопанската система през тази година. И всичко това във враждебната среда на една от най-сериозните стопански рецесии от десетилетия, провокирана от Ковид-19, която донесе и мораториум по банкови заеми през предходната и при започване на тази година.

Ще се запазят ли горните трендове и докога, ще е тематика на годишната конференция на " Капитал " - В нея обичайно ще вземат присъединяване топ банкери от България и чужбина, а специфичен посетител на събитието в София ще е някогашният финансов министър на Гърция Янис Варуфакис. Конференцията ще бъде открита от Калин Христов, подуправител на Българска народна банка, и Диана Митева, ръководител на УС на АББ и член на УС и изпълнителен шеф на Банка ДСК.

Преди година на същото събитие банкерите бяха умерени оптимисти за банковия бранш и стопанската система на България. Тогава бяхме и под въздействие на втората коронавирус вълна, през днешния ден към този момент сме след пика на четвъртата, а очевидно България и даже страните в Европейски Съюз не се оправят добре с разпространяването на ковид и икономическите последици от това. Какви са настроенията на банкерите за идната една година ще разберем в първия панел на конференцията - Банките през 2022 година. Основните акценти ще са:

Как ще се развива кредитирането и какъв брой дейни ще бъдат банките, с цел да поддържат икономическото възобновяване. Какви са упованията на банките за инфлацията - какъв брой висока и продължителна ще бъде тя. Техните рекомендации към клиентите - какво да подхващат, с цел да предпазят покупателната стойност на спестяванията си. Как ще се отрази инфлацията на фирмените кредитополучатели, за които разноските за сила, първични материали и заплати също се подвигат. Ще бъдат ли принудени централните банки да стягат паричната си политика; ще се отрази ли това на лихвените равнища по депозити и заеми тук - с какъв брой, по кое време и по какъв начин?
Реклама
И още - за какво нарастват терзанията към жилищните заеми, възходящ сегмент, само че с от ден на ден предизвестия за прегряване, в това число от Българска народна банка. Ще се запазят двуцифрените темпове на напредък и има заплаха от заможен балон. Сравнения с 2008-2009 година Участници в панела са Петя Димитрова , основен изпълнителен шеф и ръководител на УС на Пощенска банка, Цветанка Минчева, ръководител на УС и Главен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк, Питър Рубен, основен изпълнителен шеф на ОББ и Мирослав Вичев , основен изпълнителен шеф на БОРИКА. Модератор на панела ще е Филип Генов, създател и изпълнителен шеф на F27.

Във втория панел специфичен посетител ще е някогашният финансов министър на Гърция Янис Варуфакис , който през днешния ден е учител по стопанска система в Атинския университет. През 2015 година той водеше тежки договаряния за преструктурирането на дълга на Гърция с кредиторите и еврогрупата. По време на " Банките и бизнесът " Варуфакис ще разяснява тематики като това, какво би трябвало да направи България в този момент, когато е в чакалнята на еврозоната, както и кои са най-големите закани пред стопанските системи на Европа и особено пред България.

В същото време за първи път Европа тегли дружно пари, с цел да дава на всички посредством проекта за възобновяване и резистентност. Ако този механизъм се резервира и по някакъв метод в бъдеще се повтори (предвид, че германците към този момент един път го позволиха), не трансформира ли радикално тезата, че Бундесбанката и ЕЦБ управляват европейските политици.

И още - има ли лява вълна в европолитиката и на какво се дължи тя, както и до каква степен ще стигне, както и по какъв начин ще наподобява финансирането на бъдещето.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР