Бум на измами при покупка и продажба на скъпи стоки

...
Бум на измами при покупка и продажба на скъпи стоки
Коментари Харесай

Бум на онлайн измами със скъпи стоки

Бум на измами при покупка и продажба на скъпи артикули в интернет, регистрират контролните органи. В жертви през последните седмици се трансфораха десетки българи, които търгуват с техника, висок клас спортни артикули и даже първокласни коли през платформите за разгласи, заяви Нова тв.

Най-често жертвите се нападат през платформи за безвъзмездни разгласи, уеб сайтове за продажба на коли и страници за запознанства. Измамниците се насочват най-вече към първокласни или редки артикули – като преносими компютри, фотографски съоръжение, коли и колела, селскостопанска техника и даже екзотични животни от редки породи. Мишени са както купувачи, по този начин и търговци.

Защо в последна сметка остават с празни ръце?

Планински велосипед – висок клас, на добра цена. Атрактивната оферта притегля Лъчезар Захариев - до момента в който търси ново колело, с което да преодолява труднодостъпните направления. Обявата е оповестена в една от най-големите онлайн платформи с разгласи за нови и използвани колела.

Там Лъчезар се свързва с търговеца. Според описанието в обявата: чешки жител.

„ Там започнахме да се разбираме – има ли го налично колелото, каква е цената, на която го продавате, можем ли да я понижим, доставката какъв брой ще бъде “, споделя Лъчезар.

Договарят се за цена на велосипеда от 2300 евро. И още 75 евро за доставка. За да дойде колелото в България търговецът предлага услугите на компания, която да направи доставката. Скоро по имейл с Лъчезар се свързва медиаторът – огромен онлайн магазин за спортни артикули. Той изпраща и инструкциите за приемане на доставката.

Комуникацията за доставката се води на британски език. Според напътствията: парите, които Лъчезар преведе, ще бъдат изтеглени едвам откакто пратката бъде доставена.

Лъчезар превежда парите за планинския велосипед по сметка на частно лице в люксембургска банка. И стартира да чака покупката.

„ Имах период за идване – на датата ми се писа сутринта, че има закъснение поради COVID-19, по-късно – на новата дата не получих никакъв имейл, нямаше и диря от колелото. Тръгнах да се свързвам с тях, само че по този начин и нямаше контакт “, споделя Лъчезар.

Така той схваща, че е излъган. Подобни сигнали от консуматори, останали с празни ръце след поръчка на скъпи артикули, идват все по-често до контролните органи.

„ В ЕПЦ от време на време получаваме сходни сигнали, като последните дни те се ускоряват осезаемо за жалост. Продавачите изпращат контракти и доказателства – под формата на документи, и по този начин потребителите считат, че всичко е законно, за жалост при нас такава инспекция няма по какъв начин да се направи “, изяснява Соня Спасова – Европейски потребителски център.

Така заплащат огромни суми за скъпи артикули, а в подмяна не получават нищо, разкриват схемата контролните органи. Пътят на лъжливата договорка в множеството случаи стартира от уеб сайтове за безвъзмездни разгласи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР