bTV Повече от 20 години високи метални ограждения скриват от очите

...
bTV
Повече от 20 години високи метални ограждения скриват от очите
Коментари Харесай

130-годишен паметник на културата във Варна тъне в разруха

bTV Повече от 20 години високи железни ограждения скриват от очите на варненци Сефарадската синагога. А в края на XIX век, когато е издигната, постройката е една от най-красивите и най-масивните в града.
"Тя е неповторима като архитектура за нашия град. Не са доста зданията със сефарадски детайли, само че там имаме също комбинация на някои готически и неокласически елементи също. Така че тя е едно архитектурно украшение ", споделя краеведът Християн Облаков.

След края на Втората международна война еврейската общественост е принудена да подари парцела на страната.

"Синагогата се употребява от щаба на Военноморските сили в началото, като житен склад и изобщо - склад за зърнени храни. Впоследствие става спортна подготвителна зала, което на процедура я унищожава ", споделя Облаков.

Постепенно синагогата се трансформира в следващия ослепителен образец за погубването с лека ръка на културното ни завещание.

"Сградата запустява. Остава във притежание на Военноморските сили, нямаше достъп до постройката. Покривът през това време падна ", споделя Олег Калдерон, ръководител на "Шалом - Варна ".

Организацията на евреите си връща собствеността преди десетина години. Сега възнамерява да трансформира постройката в културен център.

"Тя ще наподобява образно безусловно същата, както е била преди, само че да се надяваме, че ще стане и още по-красива ", споделя Калдерон.

Синагогата е един от 138-те паметника на културата във Варна, които са застрашени от сриване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР