Туризмът в Гърция отбелязва един от най-силните темпове на растеж

...
Туризмът в Гърция отбелязва един от най-силните темпове на растеж
Коментари Харесай

Гърция, Албания, Сърбия и България са сред страните с бърз темп на растеж в туризма

Туризмът в Гърция отбелязва един от най-силните темпове на напредък в международен мащаб през първото тримесечие на тази година, като доста надвишава рекордните равнища от предпандемичната 2019 година, написа в. „ Катимерини “.

По данни на Банката на Гърция пристиганията на задгранични туристи в Гърция са се нараснали с 24,5 %, а обвързваните с тях приходи - с 28,2 на 100 спрямо първото тримесечие на 2023 година По-специално постъпленията възлизат на 942 млн. евро по отношение на 746,5 млн. евро през първото тримесечие на 2019 година и 735 млн. евро през съответния интервал на 2023 година

С тези данни гръцкият туризъм наподобява на почти 120 % от размера си през първото тримесечие на 2019 година, което е доста по-високо показване от това, записано от множеството дестинации по света, показва " Катимерини ".

Въпреки това първенци в развиването на туризма въз основата на пристиганията през първото тримесечие на тази година в съпоставяне със съответния интервал на 2019 година са Катар (+177 % по отношение на първото тримесечие на 2019 г.), Албания (+121 на сто), Саудитска Арабия (+98 процента), Танзания (+53 на сто), Кюрасао (+45 процента), Сърбия (+43 на сто), островите Търкс и Кайкос (+42 процента), Гватемала (+41 процента) и България (+38 на сто), написа „ Катимерини “. Много от тези дестинации са или нововъзникващи нови дестинации, като Албания, или дестинации, които са изостанали доста във възобновяване си от пандемията през предходните години, отбелязва вестникът.

Според същите данни, оповестени тази седмица от Организацията на обединените народи по туризъм, през първото тримесечие на 2024 година интернационалните туристически пристигания са се възстановили до 97 % от равнищата преди пандемията. Показател, подобаващ на малко над 285 млн. туристи, които са пътували в интернационален проект от януари до март 2024 година, написа „ Катимерини “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР