Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от германския

...
Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от германския
Коментари Харесай

Тленните останки на Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май

Tленните остатъци на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от немския град Кобург в София с боен аероплан, който ще кацне пред държавния VIP на летище София.

Това ще се случи на 29 май към 14:00 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към замък „ Врана “ към 15:00 часа, обявиха в прессъобщение от Фонд „ Цар Борис и Царица Йоана “.

Там ще бъде посрещната от цар Симеон II Сакскобургготски и царското семейство, дружно със западно- и средноевропейския митрополит Антоний, формален делегат на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Траурната гала ще се организира пред централния вход на „ Врана “, след което ковчегът ще бъде подложен в централното предверие, където ще се състои малко сбогуване в фамилен кръг.

След това вратите на двореца ще са отворени за жителите, искащи да отдадат последна респект пред ковчега на починалия цар Фердинанд, прибавят от фонда.

Връщането на тленните остатъци на цар Фердинанд се случва 76 години след гибелта на монарха. Досега останките бяха положени в криптата на църквата „ Св. Августин “ в баварския град Кобург.

Фердинанд I е княз на България – от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 година, когато е оповестена независимостта на България, и цар на България – от 22 септември 1908 до абдикирането му на 3 октомври 1918 година.

Той ръководи България в продължение на 31 години и по този метод се трансформира в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска страна.

Той също по този начин е прочут като буен ботаник и филателист.

Фердинанд е татко на цар Борис III и дядо на Симеон Сакскобургготски.

Източник: БТВ

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР