БТА Повишените цени на горивата водят до оскъпяване на шофьорските курсове,

...
БТА
Повишените цени на горивата водят до оскъпяване на шофьорските курсове,
Коментари Харесай

Инструктори: Заради зеления сертификат има отлив на кандидат-шофьори

 БТА Повишените цени на горивата водят до оскъпяване на шофьорските курсове, а условието за зелен документ провокира отлив на курсисти, обявиха за Българска телеграфна агенция инструктори от " Български автоинструкторски съюз ".

" Преди условието за зелените документи нещата си вървяха обикновено, само че откакто влязоха в действие всичко стана доста по-сложно. Има отлив на възпитаници. На тези, които са се записали преди този момент, курсът доста им се оскъпява, тъй като доста от тях не са имунизирани. Повечето са на 18-годишна възраст, съвсем деца, които в този момент би трябвало да вършат проби преди всяко едно кормуване или изпит ", описа ръководителят на съюза Трендафил Маринов.

Автоинструкторът уточни, че с сътрудниците му се пробват по този начин да провеждат образованието, че курсист с антигенен тест и зелен документ да кормува два поредни дни, с цел да се възползва компактно от 48-те часа, които пробата му дава. Тези с PCR-тест карат три дни подред. Много младежи обаче напряко се отхвърлят от образование, изчаквайки пандемията да отмине, добави той.

Растящата цена на горивата също ще оскъпи образованието на бъдещите водачи, предизвести Маринов. Той предвижда, че при курсовете за камиони и рейсове повишението може да варира сред 100-150 лв., а при най-разпространените курсове за лек автомобил ще е към 50-100 лв.. 

" Средната цена мъчно може да се дефинира, само че за професионалните обучителни центрове в София тя е към 850-950 лв. за Б категория ", уточни той и посочи, че с нарастването курсът може да доближи 1000 лв..

Думите му удостовери Атанас Балабанов, инструктор от Варна, също член на асоциацията. Увеличението на цената на курса съгласно него се дължи освен на по-скъпите горива, само че и на нарастването на цените на авточастите, останалите консумативи за автомобила, както и на автомонтьорските услуги. Той обърна внимание и на различен аспект на тематиката със зеления документ. 

" Заповедта на здравния министър е по този начин написана, че има място за лавиране. В нея се приказва за групово образование, а то е единствено по доктрина. Никъде не е упоменато, че самостоятелното образование, каквото е самото ръководство на автомобила, би трябвало да бъде със зелен документ ", сподели той. Инструкторът уточни, че теоретичната част на образованието в автошколите продължава да се организира присъствено, а не онлайн. Той прикани здравните и просветителните управляващи да премислят това решение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР