БСП са притеснени за бюджета. Това стана ясно от думите

...
БСП са притеснени за бюджета. Това стана ясно от думите
Коментари Харесай

Росица Велкова: Данните за бюджета изглеждали на пръв поглед положителни

БСП са обезпокоени за бюджета. Това стана ясно от думите на водача на левите Корнелия Нинова по време на чуване на финансовия министър Росица Велкова в Народното събрание. На всяка цена би трябвало да приемем бюджет за 2023 година, посочи тя. Социалистите не са съгласни, че в предложенията на служебния кабинет се орязват обществени заплащания. Освен това Нинова се притеснява, че някои партии ще подходят предизборно към бюджета, а това е рисково. Лидерът на алените е срещу контактьори, които да оказват помощ за решенията в Народно събрание, заключи news.bg.

Къде ще се харчат парите от бюджета, пита Нинова служебната власт и допусна, че те ще отидат за самолети, а Българска социалистическа партия е срещу. Да поговорим действително за нещата, настоя социалистката.

Росица Велкова, длъжностен министър на финансите, посочи, че бюджетното салдо е позитивно. Данните за бюджета изглеждали на пръв взор позитивни. 250 милиона лв. преизпълнение на приходите от налози и осигуровки чака МФ. Очакваме спестовност в разноските в размер на 1 милиард лв., посочи Велкова.

Забавянето на осъществяването на вложенията по Плана за възобновяване и резистентност обаче ще окаже въздействие на бюджета, по думите ѝ. 540 милиона лв. са изхарчени за украинските бежанци. Неравномерно асимилиране на финансови разноски регистрира още министър Велкова. 35,5 милиарда лв. е дългът. 38,5 милиарда лв. е оптималният размер на утвърждения дълг.

Относно макрорамката за идната година Велкова сподели, че МФ има три разновидността. Първият вид продължава трендовете и ограниченията, заложени в сегашния бюджет, само че по този начин се усилва дефицитът и се постанова поемането на нов дълг. Другият вид цели уравновесен бюджет. При него обаче се стопират краткотрайно въведени данъчни облекчения.

Удължителен бюджет до приемането на нов от постоянно държавно управление предлага също финансовото министерство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР