Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 2.3% през четвъртото тримесечие

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 2.3% през четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

Брутният вътрешен продукт нараства, отчете НСИ

Брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 2.3% през четвъртото тримесечие на 2022 г, а брутната добавена стойност (БДС) с 2.8% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г, регистрира Национален статистически институт.

Растежът на БДС се дефинира от нарастването при следните стопански действия:

Строителство - 27.6%, Професионални действия и научни изследвания; административни и спомагателни действия - 5.6%, Промишленост - 3.5%, Държавно управление; образование; хуманно опазване на здравето и обществена работа - 2.9%, Финансови и застрахователни действия - 2.1 %, Култура, спорт и други действия - 1.9%, Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения - 1.7%.

Спад на годишна база е регистриран в:

Търговия, ремонт на коли и мотоциклети; превоз, депозиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - с 1.6%, Операции с недвижими парцели - 1.0%, както и в Селско, горско и рибно стопанство - с 0.3%.

По отношение на съставените елементи на крайното потребление въздействие за записания стопански растеж има крайното ползване с нарастване от 5.8% и бруто формиране на главен капитал - с 1.1%.

През четвъртото тримесечие на 2022 година износът на артикули и услуги се усилва с 9.0%, а вносът на артикули и услуги - с 9.3%, спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година по сезонно изгладени данни.

Брутният вътрешен продукт за 2022 година, получен като сума от тримесечни данни, възлиза на 165 384 млн. лева по настоящи цени. Брутният вътрешен продукт за 2022 година се усилва в действително изражение с 3.4% по отношение на 2021 година по предварителни данни.

Още от проучването на Национален статистически институт за Брутния вътрешен артикул вижте ТУК.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР