Британската министър-председателка Тереза Мей хвърли ръкавица на лидера на опозиционната

...
Британската министър-председателка Тереза Мей хвърли ръкавица на лидера на опозиционната
Коментари Харесай

Мей предизвика Джереми Корбин да участва в телевизионен дебат по сделката за Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей хвърли ръкавица на водача на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин като го прикани на ефирен спор онлайн за Брекзит, съобщи Ройтерс.

Мей направи това дни преди сложен избор в Народното събрание, където тя се пробва да завоюва поддръжка за контрактуваната с Европейски Съюз договорка. Тя сподели, че форматът на дебата ще бъде избран от медията.

Екипът на Корбин бързо одобри предлагането, което накара други партии и обявяващи се против Брекзит групи също да упорстват и техни представители да вземат участие в дебата.

Лидерите на две по-малки опозиционни партии - Либералните демократи и Шотландската национална партия (ШНП), също желаеха да вземат участие в дебата по малкия екран, съобщи ДПА.

"Министър-председателката и водачът на опозицията съставляват единствено мнението на стеснен дял от английската общност по този въпрос ", написа зам.-председателят на ШНП Кийт Браун в отворено писмо до "Скай нюз ".

"Смятам да обясня за какво съгласно мен тази договорка е вярната договорка за Обединеното кралство - и, да, подготвена съм да разисквам това с Джереми Корбин ", сподели Мей пред в. "Сън ", като посочи:

"Защото имам проект. А той няма ".

Това ще е първи директен конфликт на Мей с лейбъристкия водач онлайн по малкия екран, откакто тя отхвърли всякакво присъединяване в диспути преди последните парламентарни избори.

След като реализира съглашение с Европейския съюз през почивните дни, Мей предприе национална акция за обезпечаване на поддръжка за нейната договорка, въпреки да остана смутена, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели, че договорката наподобява като договорка в полза на Европейски Съюз.

Шансовете на Мей да получи парламентарна поддръжка за съглашението наподобяват дребни, защото рецензии се чуват от всички направления, в това число от северноирландската партия, която обезпечава парламентарно болшинство на нейното консервативно държавно управление.

През последното десетилетие дебатите на политическите водачи се трансфораха в традиция, а през 2015 година форматът им беше плод на неколкомесечни пазарлъци. Но лимитираното време, с което разполагат в този момент, този път принуждава политическите партии да се договорят за дни.

Мей бе обписана с остри рецензии в акцията за предварителните общи избори през 2017 година, тъй като тогава се измъкна от директни телевизионни диспути с други партийни водачи и изпрати тогавашния министър на вътрешните работи Амбър Ръд да взе участие вместо нея.

По-късно министър-председателката оправда решението си с изказванието, че е било по-важно да чуе какво споделят самите гласоподаватели. На тези избори Консервативната партия получи 42 % поддръжка.

Ако бъде контрактуван формат, дебатът се чака да бъде на 9 декември, два дни преди депутатите да гласоподават дали да поддържат договорката на Мей за Брекзит, което ще е един от най-значимите моменти в работата на Народното събрание от десетилетия, показва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР