Британската икономика ще бъде засегната четири пъти по-силно от Брекзит,

...
Британската икономика ще бъде засегната четири пъти по-силно от Брекзит,
Коментари Харесай

Брекзит ще удари Великобритания четири пъти по-силно, отколкото ЕС

Британската стопанска система ще бъде наранена четири пъти по-силно от Брекзит, в сравнение с стопанската система на Европейски Съюз. Това написа " Гардиън ", базирайки се на прогноза, оповестена от Европейската комисия, съобщи организация " Фокус ".

Месец след Брекзит Европейската комисия разгласи, че отдръпването на Англия от Европейски Съюз при изискванията, контрактувани от държавното управление на премиера Борис Джонсън, до края на 2022 година ще докара до спад в Брутният вътрешен продукт на страната с 2,25% спрямо равнището, в случай че Обединеното кралство бе останало член на блока. В същото време, както се чака, Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз ще спадне единствено с 0,5%. Европейската комисия означи, че комерсиалното съглашение, подписано през декември с Брюксел, разрешава на Лондон да избегне още по-значителни вреди, само че след Брекзит към момента се появяват обилни бариери пред търговията, които биха засегнали английската стопанска система.

„ Въпреки че съглашението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Обединеното кралство усъвършенства обстановката, то мъчно може да подхожда на комерсиалните изгоди, които дава участието в Европейски Съюз “, се споделя в изказването. Например, съгласно Европейската комисия, „ шоковете, породени от внезапната смяна в изискванията на търговия “ след влизането в действие на комерсиалната договорка сред Лондон и Брюксел, са сравними с налога върху вноса на артикули в размер на 10,9 % за Европейски Съюз и 8,5% за Англия. Въпреки това договорката понижи икономическата щета за Европейски Съюз с една трета и за Обединеното кралство с една четвърт, спрямо неналичието на договорка и връщането към търговията при изискванията на Световната комерсиална организация.

Европейската комисия също по този начин предвижда последователно възобновяване на стопанската система на Съюза, която е наранена от рецесията, породена от пандемията на ковид, по отношение на началото на имунизацията против COVID-19. Според прогнозата стопанската система на Европейски Съюз ще нарасне с 3,7% през 2021 година и с 3,9% през 2022 година По този метод стопанската система на блока ще се върне на равнищата отпреди рецесията още през 2022 година, макар че някои страни от Европейски Съюз ще се нуждаят от по-дълго време за възобновяване от други. Очаква се възобновяване на Италия и Испания да отнеме най-вече време, защото тези страни са по-зависими от туризма, който е мощно обиден по време на пандемията. Банката на Англия пресмята, че Брутният вътрешен продукт на Англия ще нарасне с 5% през 2021 година и със 7,25% през 2022 година В същото време стопанската система на страната ще се върне на предкризисното равнище до края на тази година. Както отбелязва The Guardian, английската стопанска система ще се възвърне по-бързо от европейската с помощта на обстоятелството, че Обединеното кралство беше едно от първите в света, което стартира да имунизира популацията против ковид.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР