Brexit се случи - след дълги години на драма и

...
Brexit се случи - след дълги години на драма и
Коментари Харесай

BREXIT: Раздялата, разочарованието и новото начало

Brexit се случи - след дълги години на драма и държавни рецесии на Острова, евродепутатите напуснаха Народното събрание преди два дни.
След близо половин век на общуване Англия напусна Европейското сeмейство. Британското знаме беше свалено от Европейския парламент, с цел да бъде изложено в Музея на Европа. Разводът беше непосилен и дълъг. Някои плакаха, други се радваха, само че всички си отдъхнаха, че сагата по Brexit завърши. Тези, които се радваха, явно бяха повече, демонстрираха резултатите на английските избори предишния месец.
Като докладчик за присъединението на България към Европейски Съюз, Джефри Ван Орден беше измежду най-големите пoддръжници на България. Самият той обаче се дефинира като евроскептик.
“Още до момента в който настоявах, че вие би трябвало да се присъедините към Европейски Съюз, аз бях евроскептик и не виждах мястото на Англия в европейския клуб. И тогава и в този момент считам, че каквото е положително за една страна, може да не е положително за друга. Ние сме вторият по стойност чист донор в касата на Европа и, откакто прекратим вноските, ще се отвори дупка в бюджета. През годините Англия е внесла 500 милиарда, тъй като искахме да вдигнем стандарта на страни като вашата”, сподели Джефри Ван Орден.
"За нас към този момент не е преимущество да сме в Общността. Проектът "Европа " просто отиде прекомерно надалеч и ние не желаем да сме част от европейска федерация. Самият аз гласувах срещу Brexit от прагматична позиция – с цел да не оставим властта единствено в ръцете на Германия и Франция. Надявам се България да пази ползите си в този двуполюсен модел на власт и да ускори връзките си с Обединеното кралство. България има особено място в сърцето ми”, прибавя Ван Орден.
С напускането на Англия станалият прочут като Мистър Brexit Нейджъл Фараж означи успех в кариерата си.
"Много хора влизат в политиката с огромни упоритости и цели, само че малко от тях ги реализират. Аз мога да кажа, че реализирах задачата си. Още преди 27 години разбрах, че европейският план не е подобаващ за нас и ние не се вписваме в него. През всичките години на участие бяхме недоволни. Видяхме по какъв начин Брюксел постанова решения срещу волята на жителите. Пример: когато през 1998 година написаха общоевропейска конституция, Холандия и Франция я отхвърлиха с референдум. Какво направи Брюксел? Измисли Лисабонския контракт – смени думата “Конституция” с думата “договор”. На референдума за Brexit англичаните гласоподаваха за овакантяване, а три години в Лондон се мъчеха да извърнат решението, предизвиквайки нов референдум. Затова, вместо да се пенсионирам, образувах партията Brexit и се върнах в Европарламента, с цел да попреча това да се случи. Мога умерено да отбележа, че опазих ползите на хората, които вложиха парите си и ми се довериха. Европейски Съюз се харесва на политиците, а не на хората. Много е удобно да те разкарва водач из Брюксел и да обикаляш приеми с шампанско. Не може цели 10 000 служители в Брюксел да взимат повече от министър-председателя на Великобритания”, споделя Найджъл Фараж.
Сър Греъм Уотсън е с няколко мандата в Европейския парламент и дълготраен водач на Партията на либералите.
“Нека ви припомня, че доста частни пари от Съединени американски щати и държавни от Русия бяха налети в акцията за овакантяване, залагайки на разочарования и подозрения, които съществуваха измежду британците. Те се породиха през 2007 година, когато отворихме порти за непозната работна ръка. Това беше нещо положително за стопанската система, само че то уплаши хората, че ще смъкна тяхното възнаграждение и ще отнеме работни места. Създаде се и неодобрение, когато Европейският съд отхвърли решения на английски съдии. Тогава доста си споделиха, че не желаят задграничен съд да раздава правораздаване на британците”, споделя Греъм Уотсън.
"Освен това, някои чакаха Европейски Съюз да замязя на Англия, а им се стори, че замязя на Франция. На англичаните им беше внушено, че ситуацията се утежнява и е по-добре да изоставен. Голяма част от английските консерватори не чакаха хората на референдума в действителност да гласоподават за Brexit. Бяха шокирани от резултата. Нужни им бяха 3 години, с цел да преодолеят шока”, прибавя той.
„ Нещата доста ще се трансформират. Страни като България би трябвало да отстояват позицията си и да упорстват за привилегиите, които други имат. Не бива да се заформя клуб на огромните, където Франция и Германия диктуват разпоредбите и вземат решение всичко. Радвам се да видя, че имате много надарени хора в Европа умеещи да отстояват интереса на страната ви”, счита Уотсън.
Това, което направи разводът сложен и за някои е бомба със закъснител, е ирландският въпрос и границата сред двете Ирландии. На места тя минава безусловно през домовете на хора.
„ Ще ви илюстрирам каква голяма психическа смяна настъпва. 30 години двете Ирландии бяха в спор, предизвикал гибелта на 3000 индивида. Съвместното участието на двете Ирландии в Европейски Съюз приключи спора. Сега, когато Северна Ирландия, дружно с Обединеното кралство, е вън, а Република Ирландия состава, се пораждат подозрения и аз съм в групата на съмняващите се. Британците дадоха обещание да няма граница и инспекции, само че те са ни лъгали и предавали доста пъти в историята и по тази причина в този момент има безпокойство”, разяснява ирландецът Никълъс Уайт, който е един от най-големите инфлуенсъри в Брюксел.
„ България си изигра доста добре картите с участието в Европейски Съюз. Управляващата коалиция е в ЕНП, най-силната политическа фомация в Европа. Имахте доста сполучливо председателство, по време на което успяхте да пандизите няколко досиета. Стремите се да приемете еровалутата, а аспирациите за цялостна евроинтеграция са значима монета в сегашния подтекст на Европа”, счита Уайт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР