Бр.2 Протеже на Пеевски придоби имот за 25 милионаПротежето на

...
Бр.2 Протеже на Пеевски придоби имот за 25 милионаПротежето на
Коментари Харесай

Разследванията на в. Банкеръ

Бр.2

Протеже на Пеевски закупи парцел за 25 милиона

Протежето на Делян Пеевски - Добрин Иванов, който закупи посредством компанията си "Дипи " цесиите на "Дунарит " и доста бързо съумя да ги "осребри ", като ги спазари за първокласната бизнес постройка на бул. "Цар Борис ІІІ " №159, е бил персонално обилно заплатен за напъните си по всички тези врътки.

Седмица откакто съумя да убеди синдиците на фалираната Корпоративна комерсиална банка да му трансферират офис постройката, на 28 декември 2017-а, към този момент в персонално качество, Добрин Иванов се подрежда с нов първокласен апартамент на столичната улица "Самоков ". Може би жилището е било персоналният му коледен подарък, разпростиращ се на над 260 кв. м, плюс гараж. За новата си облага той се е бръкнал с 283 хиляди лв.. КОЙ и по какъв начин финансира предновогодишното извършване на покупки на предприемача, чиито компании са с регистриран капитал от 500 до 5 хиляди лева, по този начин и не стана ясно. Но пък едноличната му компания "Дипи инвестмънт " с капитал от 500 лева, записана през септември предходната година, направи рекордната имотна договорка за 2017 година.

Бр.7.

Иранец замита покупко-продажбите за Полиграфическия комбинат

Осребряването на заграбеното след фалирането на Корпоративна комерсиална банка имущество от компании, свързани със "самосъздалия " се огромен предприемач и народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, върви с цялостна мощ.

За да бъдат "законно завършени " последващите покупко-продажби с най-апетитните парцели на "Булгартабак холдинг ", преди година стартира всеобщото прекачване от източеното и на процедура ликвидирано дъщерно сдружение на "Булгартабак холдинг " - "София - Булгартабак ", на основаното особено за тази цел еднолично сдружение с лимитирана отговорност "СФ-БТ ". През февруари 2017-а то беше записано като еднолична благосъстоятелност на самата "София- Булгартабак ". Веднага по-късно тогавашният му шеф Владимир Жеков "продаде " на личното си сдружение купища парцели, сред които постройките на някогашния Полиграфически комбинат на бул. "Цариградско шосе " № 47 плюс големия парцел и всички здания и уреди на някогашната цигарена фабрика на бул. "Цар Борис " № 134. Според нотариалния акт (от 3 април 2017-а), с който в. "БАНКЕРЪ " разполага, всички те са "изтъргувани " за 60 996 112.65 лв.. От 27 юли обаче цялото преди малко основано сдружение е трансферирано на дубайската офшорка "Булгартабак Трейд ФЗЕ ", записана в Свободна зона Джебел Али, Дубай, Обединени арабски емирства, и представлявана от изпълнителния й шеф Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед. Според учредителния акт сдружението е с капитал от... 1 млн. лв.. Каква е била цената на това "изкупуване " не е ясно. Само три месеца по-късно - на 31 октомври 2017-а, новият притежател на тези парцели съумява да осъществя част от тях. Той спазарява за 25 млн. евро емблематичната за българската столица постройка - Полиграфическия комбинат, която е и монумент на културата. Купувач е иранецът с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими, посредством едноличната компания с лимитирана отговорност "Алнуаими груп " (с 5 хиляди лева капитал). Тя от своя страна е 100% благосъстоятелност на "Евро Инвестмънт Холдинг " ЕАД, който също е еднолична благосъстоятелност на Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими, и има капитал 100 хиляди лв..

Бр.23

Офшорка оковава Върховен административен съд И "Дунарит "

Може ли офшорка без никакви учредения и посредством измислени правосъдни искове да блокира активността на едно комерсиално сдружение повече от две години? Макар и да звучи неуместно, отговорът на този въпрос е ДА. Стига действието да се развива по нашите географски ширини. Всяка компания може да попадне в обстановката с години да потвърждава явни привидно обстоятелства, стига да е имало неблагоразумието по пътя си да се "сблъска " с облечени във власт хора, които са наточили зъби да "лапнат " следващата апетитна хапка от дребното останали печеливши бизнеси у нас. Близо година след огромните драми (и огромните обещания) към скандалния опит да бъде завладяно русенското оръжейно дружество "Дунарит " проблемите към собствеността му са единствено позатихнали, само че надалеч не са решени.

От 2016-а се точат делата във Върховния административен съд (ВАС), свързани с офанзивата на решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което беше позволена договорката за увеличение на капитала на военния цех от компания "Емко ". Някой явно съзря "опасност " в завода да влезе подобен акционер, който мъчно може да бъде манипулиран, а още по-малко подчиняван. Ето за какво на сцената се появи офшорката "Виафот инвестмънт България ", чиито притежатели са на... Вирджинските острови.Та тази компания две години продължава да апелира всички правосъдни решения по проблема.

Бр.26

КОЯ сянка "обгръща " банкрута на зала "Универсиада "?

След огромното лапане от държавната баница залъците могат да се окажат много корави и да задавят този-онзи. Такъв е казусът с емблематичната за столицата зала "Универсиада ", чието "раздържавяване " стартира през 2003-а с дейното присъединяване на тогавашния състезателен министър Васил Иванов-Лучано. Нещата се случиха по изпипаната към този момент скица: атрактивният държавен парцел бе апортиран в взаимно акционерно сдружение сред страната и определено частно сдружение, мина през врътките с капитала и дефинитивно попадна в частни ръце през 2008-а против 9.5 млн. лв.. Днес едноличен притежател на капитала на затъналото в задължения "Универсиада " ЕАД е друго еднолично акционерно сдружение - "Велдер билд ", чийто краен господар пък е прикрит зад швейцарската компания "Съсекс инвест АГ ". През годините дъщерните сдружения на швейцарския притежател - "Велдер билд ", "Велдер-БГ " и "Велдер Пропъртис ", са натрупали близо 40 млн. задължения. Това излиза наяве от отчет на "Аликс Партнърс ", отдаден на необслужваните заеми на фалираната Корпоративна комерсиална банка. Точно в този документ инспекторите включиха всички тези компании в лист, наименуван там "канали за финансиране " посредством компании бушони. Заради част от тези задължения частният правосъден реализатор Стоян Якимов е разгласил съобщение за продажбата на зала "Универсиада ". Началната оповестена цена за парцела е 15.6 млн. лв..

Бр.43

"Дунарит " притиснат в кръгова защита

Русенският оръжеен цех "Дунарит " е в кръгова защита. Безкрайната окопна борба за съществуването му към момента не е завършила. Примирието след свадите към опита за одържавяването на частното сдружение преди година (причините и прилаганите хватки за което в. "БАНКЕРЪ " разнищи в детайли още през септември 2017-а), та се стигне до това като съдия да се намеси даже министър-председателят Бойко Борисов, явно още веднъж е нарушено.

Темата беше оставена да позаглъхне около европредседателството на страната ни ( "да не се излагаме пред чужденците "), само че това надалеч не значи, че под повърхността на спора напрежението е потушено. Точно противоположното. Апетитите за преодоляването на първата оръжейна фабрика в България, основана преди 115 години, не престават. И защото това явно не може да стане посредством прям "абордаж ", някой се пробва да попречва активността на предприятието, само че посредством изпипаната скица на методичното му "потапяне " във въртележката на стотици правосъдни искове. И в действителност става дума за такова количество.

За последните няколко години "Дунарит " АД се озовава страна по над... 120 търговски и административни каузи, освен това огромна част от тях ги водят компании, които потвърдено нямат юридически интерес.

Бр.46

Небостъргачи никнат на терена на "София-БТ "

Осребряването на активите на "Булгартабак " върви с цялостна мощ. След като преди година дубайската офшорка "Булгартабак Трейд ФЗЕ " (Bulgartabac Trade FZE), записана в Свободна Зона Джабел Али в Дубай и ръководена от Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед (член на съвета на шефовете на "Булгартабак холдинг "), закупи на цяло основаното като "джоб за парцели " дъщерно сдружение на "София-Булгартабак " - "СФ-БТ " (в което бяха апортирани парцели за над 60 млн. лева.), тя към този момент се приготвя и да ги осъществя уместно. Вестник "БАНКЕРЪ " писа за това още през лятото на предходната година под заглавие "Булгартабак “ потъва в дубайския пясък ". Прогнозирахме още тогава - когато багерите влязоха в Софийската цигарена фабрика "София - БТ " и разчистиха терена, че скоро ще се "трасира " пътят към бъдещото строителство. Това към този момент е реалност.

Сега основният проектант на столицата дава картбланш за грандиозно строителството на дубайска офшорка. Има заповед на основния проектант на София Здравко Здравков от 4 юли (№ РА50-510), който почтително е извършил молбата на пълномощника на дубайската офшорка Илияна Петрова да й бъде позволено изработването на нов обстоен организационен проект. Чрез който да се създадат промени в проекта за регулация на най-големия от добитите от сдружението поземлени парцели (с повърхност 36 643 кв. м) на столичния бул. "Цар Борис “ № 134, върху който беше ситуирана някогашната цигарена фабрика. Целта е предходното му предопределение "за индустриална активност, офиси и хранилища " да бъде променено на "жилищни здания, хотел и административни здания ".

Бр.47

Изсветляването на едно мистичното благосъстояние

Делян Пеевски няма отмалялост. Продажби, прехвърляния и заличавания на активи, трупане на пачки в офшорки и така нататък - това явно е всекидневието на предприемача народен представител от Движение за права и свободи (докато си получава заплатата и от Народното събрание, където изобщо не се вясва).

То не беше "легализация " на милиони, то не бяха "чуждестранни " вложители (предимно от арабски произход), то не е рушене на заводи и почистване на терени за строителство, цесии и какво ли още не. Тази година обаче явно предприемачът съществено е насочил напъните си в реализацията на парцелите, които след редица покупко-продажби са се озовали в капитала на някои от добитите от него сдружения. Тях Пеевски сполучливо качва в този момент на новата въртележка. Една от най-пиковите покупко-продажби за тази година е обвързвана с абонирания в схемите му персонаж - Едоардо Миролио.

Италианският предприемач е броил баснословните 65 550 315 лева за някогашната недостроена постройка на БТВ в кв. "Малинова котловина ". Това е два пъти повече от искрено надутата данъчна оценка на парцела от 33 млн. лева, като се има поради, че става дума за терен от 8 373 кв. м и административна постройка, ситуирани на 24 200 кв. м... със степен на комплектност "груб градеж “.

Какъвто и да беше взривът в цените на парцелите у нас през последната година, няма по какъв начин сходна договорка да не бъде избрана като "удар ". Според брокери на недвижими парцели в този случай или става въпрос за масраф, изработен в нетрезво положение, или в парцела има закопано богатство...?!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР