Бойко Таков:Международно изследване и идентифициране на потенциални пазари за експортен

...
Бойко Таков:Международно изследване и идентифициране на потенциални пазари за експортен
Коментари Харесай

България е шестият най-голям износител на електрически велосипеди

Бойко Таков: Международно проучване и идентифициране на евентуални пазари за експортен напредък на българските МСП в определени браншове ще спомогне за акомодацията на българския бизнес в новите стопански условия
Министерство на стопанската система, Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и Институтът за пазарна стопанска система показаха главните заключения от направеното от ИПИ Международно проучване и идентифициране на евентуални пазари за експортен напредък на българските МСП в определени браншове.

Във връзка със спазването на ограниченията за ограничение на разпространяването на COVID-19 събитието се организира напълно онлайн в платформата ZOOM, като присъединяване взеха представители на работодателските и браншовите организации в страната, публицисти и представители на бизнеса.

По време на събитието изпълнителният шеф на ИАНМСП – организацията, основател на правенето на разбора, Бойко Таков, съобщи, че данните са от изключителна изгода за българския бизнес, тъй като демонстрират опциите за увеличение на пазарния дял на българските МСП отвън страната.

Ползите от разбора са доста, само че данните от него ще спомогнат най-много за адаптирането на родните предприятия в новосъздалите се стопански условия от пандемията COVID-19, сподели Таков пред гостите на събитието. За развиването на бизнеса е най-важно образованието, тъй като, с цел да се развие дадена компания, тя би трябвало да е наясно с всички благоприятни условия, които стоят пред нея. Това направихме взаимно с Министерство на стопанската система и Института за пазарна стопанска система – постарахме се да проучваме и покажем на бизнеса накъде да се насочи изключително в тази обстановка, добави той.

Таков продължи с тематиката за неофициалното обучение на МСП у нас, като съобщи, че скоро ще започва и план за правенето на серия видео-уроци, ориентирани към притежателите на дребен и междинен бизнес, които ще показват тематики, свързани с интернационализация и методите за реализиране на експорт. Инициативата ще се реализира в границите на Експортен хъб България и благодарение на 16-те организации учредители – работодателски организации, клъстери, висши учебни заведения и други.

Към момента Агенцията преразглежда организацията на комерсиалните си задачи по отношение на изводите от извършеното проучване, с цел да може да се реализира оптимален резултат за увеличение на износа, разяснява изпълнителният шеф на ИАНМСП, като добави, че измежду новите начинания на Агенцията е още организирането на онлайн бизнес конгрес със Саудитска Арабия – като страна с огромен интерес към родната продукция.

Акцентите от проучването бяха показани от Лъчезар Богданов, основен икономист в ИПИ, който съобщи, че Институтът се е фокусирал напълно върху опциите за дребния и междинен бизнес в 54 продуктови групи с разпознат висок капацитет, обхващащи 22% от общия експорт на България през 2019 година и пазарите им в 27 страни.

Най-голям експорт страната ни осъществя в Германия, Румъния, Италия, Франция, Гърция и Полша, като най-бърз растеж в износа в интервала 2014-2019 година бележат велосипедите и мотопедите с спомагателен мотор. В тази група износът за 2019 година възлиза на 196 млн. $, а растежът за петгодишния интервал е 12232%.

„ Също по този начин България е шестият максимален експортьор на електрически колела в Европа “, съобщи Лъчезар Богданов, като добави, че групата на велосипедите е следвана от тази на гъстометрите, аерометрите и други сходни плуващи принадлежности, където е регистрирано завишение в износа от 1398% сред 2014 и 2019 година

България и други страни от района на Централна и Източна Европа бързо заемат пазарен дял в доставките на някои електрически уреди и съставни елементи, в това число батерии, печатни платки, ел. нагреватели, като в този бранш главните съперници са снабдители отвън Европейски Съюз, най-вече Китай и други страни от Азия, демонстрира отчетът, показан от Богданов. Страната ни също по този начин се специализира в доставките на медицински и измервателни и измервателни принадлежности , като заема исторически сериозните позиции в развити индустриални страни като Швейцария, Съединени американски щати и Япония.

Родните предприятия биха могли да се осъществят сполучливо в страните-съседки , а точно: в Румъния с продажба и елементи за машини и коли, в Гърция – със артикули, обслужващи семейства и туризъм като мебели, осветителни тела и други, в Сърбия и Северна Македония – с машини, уреди, електроуреди, аварийни елементи, батерии и други

Сред положителните благоприятни условия за реализация на българските МСП са пазарите в Мароко и Тунис като бързоразвиващи се стопански системи, Израел, която има възходяща интеграция с стопанските системи на Европейски Съюз, ОАЕ, Саудитска Арабия, Република Корея и Виетнам.

Място в разбора намира и пандемията COVID-19 като отключващо събитие за икономическа промяна. Ефектът от нея се чака да докара до увеличение на автономността на промишлеността в Европейския Съюз по отношение на понижаване на зависимостта от доставки от Китай, което от своя страна ще пренасочи към по-близки производители на произведения за извънредно ползване, налагане на защитни мита за необятен кръг от артикули с генезис Китай, въвеждане на нетарифни ограничавания, като да вземем за пример условия за сигурност, налагане на нови стандарти и други

Очакват се и промени в потребителските желания като да вземем за пример увеличено търсене на колела, средства за спорт и превозване на свободно време, увеличено търсене на къмпинг екипировка и съоръжение.

Промяна се чака и в областта на услугите, където електронните услуги ще вземат превес, с цел да се понижи директния контакт сред хората. Експериментът за отдалечена работа най-вероятно пък ще докара до по-широкото и разпространяване, което ще наложи смяна в местата за свързване с интернет – повишение на надеждността и скоростта. Рязкото ограничение на бизнес пътуванията ще промени в забележителна степен управническите практики, а развлекателната и онлайн промишленост ще усили потребителите си, в това число основаването на игри, сочат вероятните сюжети след пандемията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР