Болници, държавни и общински структури са работили при сериозен недостиг

...
Болници, държавни и общински структури са работили при сериозен недостиг
Коментари Харесай

Цял месец болниците са работили при остра липса на защитни средства

Болници, държавни и общински структури са работили при сериозен дефицит на защитни средства в първия месец на изключителното състояние. Оскъдни са били както защитните дрехи, по този начин и маските. Защитни шлемове за очи на лечебни заведения и ведомства са раздавани едвам от края на март. 

Това демонстрира анализът на оповестените от Логистично-коориданационния център данни за разпределението на защитните средства по време на изключителното състояние. Оглавяваният от ръководителя на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " център дава отговор за разпределението на персонални защитни средства и дезинфектанти. Разпределението на лекарствени артикули, здравна инсталация и проби не е в пълномощията на центъра и се прави по предложение на националния действен щаб ( няма изчерпателна обществена информация как е ставало това). 

Не е ясно какви наличия са имали лечебни заведения и държавни и общински структури преди оповестяването на изключителното състояние, които да употребяват наготово, само че защитните средства изчезнаха стремително от комерсиалната мрежа още  началото на епидемията. От информацията на логистичния център излиза наяве, че и през март, и през целия април лечебни заведения и общински структури са работили със мощно лимитирани наличия от защитни облеккла.

От 18 март до 25 март Регионалните здравни инспекции, които дават отговор за облекчаване на потребностите на регионално равнище, са получили от центъра общо 32 793 защитни дрехи за многократна приложимост. Следващо систематизиране е имало едвам на 24 април, когато на РЗИ-тата са разпределени 6400 еднократни дрехи. Голяма доставка от 89 950 еднократни дрехи е имало и на 28 април. 

Тези данни не приказват за обилие, а за дефицит. По данни на Национален статистически институт броят на лекарите в страната към края на 2018 година у нас е бил 29 667 души. Медицинските сестри са 30 589 (тук статистиката не е чиста, тъй като са включени и сестрите от яслите и градините), 5978 са били лаборантите. Дейността на лечебните заведения по време на епимедията не бе спряна като се изключи женски и детски съвещания и въпреки и да е била разредена около ограничение на плановия банкет, лечебните заведения продължиха да работят.  Защитните дрехи са били нищожни за  здравното съсловие, а такива евентуално са раздавани и на други общински структури. Самите чиновници на РЗИ са общо 2470 души по щат.  

Общият брой разпределени към РЗИ маски наподобява огромен - 1 129 050 еднократни маски и 3089 специфични за интервала от 16 март до 28 април. За 43 дни това прави 26 256 еднократни маски дневно, само че следва да се вземе поради, че използването на еднократни маски е лимитирано във времето и за едно дежурство личният състав би следвало да е употребил повече от една маска. От данните излиза наяве, че тези разпределения няма по какъв начин да включват получените от Китай колета с маски. На 17 април в страната ни дойдоха 568 000 маски, на 2 май - още 156 800. 

Защитни шлемове за очи и ръкавици стартират да се разпределят късно - логистично-координационният център е разпределял шлемове за пръв път на 25 март, когато праща към РЗИ-тата 7268 шлема, като за целия интервал до 28 април са разпределени общо 31 476 шлема. 

От протоколите излиза наяве, че цели класи са били подминати, очевидно поради дефицит на защитни средства. Така да вземем за пример съюзът на общопрактикуващите лекари е получил от логистичния център 8000 маски на 20 март. Толкова е получил и зъболекарският съюз. Двете организации повече не се появяват в разпределенията, като на 25 март им е указано категорично, че могат да купуват за своя сметка маски, шлемове, ръкавици и калцуни от държавната компания " Бул Био-НЦЗПБ ". Това бе неколкократно изтъквано и от държавното управление, и от щаба - че обезпечаването на защитни средства е отговорност на самите джипита, което сътвори известно напрежение при започване на рецесията.

Недостигът на защитни средства, изключително при започване на епидемията, не се отхвърля от представители на страната и националния действен щаб, само че проблемите бяха замазвани.  В същото време редица лечебни заведения и медицински експерти акцентират неналичието на защитни средства като една от главните аргументи за разпространяването на вируса измежду медицинския личен състав. Медицинската сестра Мая Илиева, която поведе преди време  митингите на съсловието и сега работи в белодробната болница " Св. София ", неотдавна съобщи, че аргументите за разпространяване на болестта измежду медицинския личен състав са ясни и неналичието на персонални защитни средства е една от тях. “Не ни убеждавайте, че не знаем по какъв начин да ги употребяваме, когато просто ги няма, ” посочи Илиева. В листата с аргументи Илиева уточни още нарушение на карантината при извършване на дежурствата, работата на еднакъв личен състав на няколко места, смесването на потоци пациенти. По последни данни 192 души от медицинския персонал са с потвърдена зараза. 

Няма метод да се откри какви тъкмо са били потребностите на болничните заведения и останалите структури, работили с рискови групи. Заявките, които те подават през РЗИ-тата към логистично-координационния център, не са обществени. Няма систематизирана информаци и какви дарения са получавали обособени лечебни заведения, които могат да повлияят също на статистиката. Извън разпределените количества към РЗИ има и защитни средства, предоставени на централните ведомства, които не са включени в разбора. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР