Рекордното топене на морския лед, измерено в началото на 2023

...
Рекордното топене на морския лед, измерено в началото на 2023
Коментари Харесай

Рекордното топене на морския лед в Антарктика най-вероятно се дължи на глобалното затопляне

Рекордното размразяване на морския лед, измерено при започване на 2023 година в Антарктика, би било „ извънредно малко евентуално “ без световното стопляне, сочи изследване на английски учени, оповестява Българска телеграфна агенция.

Глобалното стопляне, дължащо се на човешката активност, докара до „ умножаване по четири “ на риска от пораждане на това събитие, което преди имаше късмет да се случи единствено „ един път на две хиляди години “, пресмятат учени от Британския антарктически институт (British Antarctic Survey).

През 2023 година оптималната повърхност на морския лед, който се топи през лятото и се запълва през зимата, е била с близо 2 милиона квадратни километра по-малка от междинната за естествена зима. Това е понижение, което се равнява на четири пъти площта на Франция, напомнят английските учени.

Това размразяване няма директно влияние върху морското ниво, защото морският лед се образува посредством заледяване на солената вода, която към този момент участва в океана. Намалената повърхност на леда обаче значи, че крайните елементи на ледената шапка - гигантската маса, която покрива Антарктида и съдържа задоволително прясна вода, с цел да провокира пагубно повишаване на океаните, в случай че се разтопи - са подложени на директна офанзива от вълните.

Освен това, белият мразовит блок отразява слънчевите лъчи повече от по-тъмния океан - изгубването му по този метод акцентира световното стопляне, защото по-малко лъчи се отразяват назад в космоса.

Доскоро размерът на антарктическия морски лед беше релативно постоянен, макар мощните годишни съмнения - за разлика от Северния полюс, където топенето е доста отчетливо от 1970 година насам.

Но върхът от 2023 година, след седем поредни години на по-силно от естественото размразяване, илюстрира началото на наклонност на понижаване и в Антарктика.

Възможността за наваксване на морския лед през идващите години също е оценена в изследването, оповестено в списание Geophysical Research Letters.

„ Дори след 20 години ледът не се връща изцяло към първичното си равнище “, сподели Рейчъл Даймънд, теоретичен началник на проучването. Според нея това значи, че „ междинната повърхнина на морския лед към Антарктида към момента може да остане релативно дребна в продължение на десетилетия “.

„ Въздействията ще бъдат дълбоки, в това число върху районните и световните климатични условия, както и върху неповторимите екосистеми на Южния океан, в това число китовете и пингвините “, сподели съавторката Луиз Симе.

Това солидно размразяване докара до рекордна смъртност през 2022 година и 2023 година измежду новоизлюпените в колониите от императорски пингвини, заради неналичието на морски лед през лятото, който да поддържа първите им стъпки и по този начин да им обезпечи задоволително време за развиване на водоустойчивите им пера.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР