Болната България ще получи лекарствата си от Европейската комисия, след

...
Болната България ще получи лекарствата си от Европейската комисия, след
Коментари Харесай

Ще оздравеем преди евротерапията

Болната България ще получи " медикаментите " си от Европейската комисия, откакто... оздравее. И не тъй като докторите в Брюксел ни отхвърлят банкет, а тъй като ние не сме настоятелни в ходенето на прегледи. Принос към този нов способ на лекуване имат две постоянни и две служебни държавни управления. Те по този начин замотаха Плана за възобновяване и развиване, по който Европейски Съюз ни е „ предписал ” 12 милиарда евро, че към този момент не се знае кой е по-виновен и кой носи някаква отговорност за целесъобразността и навременността му. Но за да не бъдем голословни, дано си послужим с цитати.

 

Финансовият министър Асен Василев чака " инфлацията да се движи в диапазона 5-7%, най-вече 8 % като нейният пик ще е през март и април ". След това – лятно успокоение.

Проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, съобщи: " Към края на пролетта ще имаме внезапно понижаване на случаите, лятото ще имаме мъртвило ". 

Както се вижда с просто око при започване на лятото две от рецесиите, в които сме затънали – финансовата и здравната, вероятно ще се минало.

Едва тогава обаче ще дойдат външни пари. „ България ще може да получи първите средства по проекта за възобновяване и развиване през лятото ”. Това заяви министърът на нововъведенията Даниел Лорер. По думите му всички забележки на Европейската комисия са поправени и България ще изпрати проекта в Брюксел до края на седмицата (има се поради тази седмица).

Финансовият му сътрудник в кабинета обаче го поправя: „ Планът за възобновяване и резистентност, по който към момента се работи, най-вероятно ще бъде импортиран през март в Европейската комисия. " Което си е още месец-два закъснение за най-закъснялата и комай единствената към този момент без План членка на Европейски Съюз.

Продължаващото буксуване по тематиката обаче дава питателна храна на опозицията.

„ България все още получава нула средства по европейските стратегии и фондове ", заяви за „ БАНКЕРЪ ” Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ и координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване на Европейския парламент. Той дефинира обстоятелството като извънреден абсурд.

Новаков сподели още, че България няма време за губене по повод Плана за възобновяване и резистентност. Според координатора на ЕНП в Комисията по районно развиване на Европейския парламент няма утвърдени партийни стратегии, както и партньорство. По негови думи доста старания са били положени, с цел да се отделят пари за средствата в България. А в случай че страната ни изпусне шансът за възобновяване, ще е покруса за идващите генерации и никой няма да им изясни какво се е случило, счита Андрей Новаков.

Трябва да се стартира разговор с Европейската комисия по обособените оперативни стратегии и да се внесат час по-скоро дружно с партньорското съглашение. Това са пари, които са разполагаем на България от първи януари. Мина много време, в което страната ни не се възползва от тях, а имайте поради, че те са от първи януари предходната година. Трябва час по-скоро те да бъдат разполагаем на страната ни.

Планът е върнат, а стратегиите не са утвърдени, заключи евродепутатът и координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване на европейския парламент Андрей Новаков.

Лорер обаче е податлив да отхвърля крайния драматизъм. „ Две са главните области, в които ще могат да започват незабавно планове - развиване на индустриалните области и поддръжка на дребни и междинни новаторски предприятия ”, споделя той. " Кандидатстването ще бъде доста сходно на кандидатстването за европейски стратегии, евентуално ще е опростено. Ще могат да аплайват компании, оператори по критерии, които ще бъдат авансово обявявани и процедурите ще бъдат бързи ", сочи Лорер.

Новаков обаче повдигна още два забавни въпроса.

Първият, че държавното управление може да финансира предплатено със лични средства към този момент безспорни утвърдени от Европейска комисия ограничения в Плана, които по-късно да навакса с евросредства. По това негово предложение няма мнения.

Второ, че не е ясно след толкоз доста „ татковци ” на Плана, кой в последна сметка дава отговор за него. „ В Брюксел не знаят на кого да позвънят ”, сподели Новаков в ролята си на директен наблюдаващ. Този въпрос изобщо не е за подценяване. Защото става дума и за надзор.

Гражданските организации " За да остане природа в България ", " За зелен рестарт " и инициативния комитет " Зелени Закони " осъзнаха пропуща и предложиха на Министерски съвет да сътвори специфичен Комитет за наблюдаване на осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ).

Вносителите на писмото упорстват да се подсигурява присъединяване на необятен кръг от обществени и стопански заинтригувани страни, както и представители на гражданското общество. Целта е да се обезпечи външен взор и гаранции, че възобновяване ще бъде действително зелено и заслужено, и ще способства както за икономическо развиване, по този начин и за възобновяване на природата.

Неправителствените организации напомнят, че към момента не е ясно какви ще са механизмите, гарантиращи външното наблюдаване върху изразходването на европейските средства на национално равнище, след одобряването на Националния проект за възобновяване и резистентност. Самият Регламент на проекта не конкретизира условие за подобен орган, само че дава рамка за отчитане приноса на заинтригуваните страни.

Няколко страни членки измежду които са Естония, Латвия, Словакия, Полша, Унгария към този момент възнамеряват да основат свои комитети за мониторинг. Може би в този момент е времето, уместно за създаване на разпоредбите и съставяне на сходна конструкция за наблюдаване, с което да се подсигурява бистрота и разговор.

Дали при нашия нрав обаче иде тирада за справедлив публичен надзор или за нови мераклии за разчупване на евробаницата?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР