Близо месец преди да родя, и аз като всяка млада

...
Близо месец преди да родя, и аз като всяка млада
Коментари Харесай

Да къпеш бебето в кофа - защо не?

Близо месец преди да родя, и аз като всяка млада и неопитна майка, бях изправена пред алтернативата каква ваничка за къпане на моето бебе да избера. Като оставим настрани обстоятелството, че пазарът е наводнен от всевъзможни бебешки артикули, кои от кои по-причудливи и сякаш по-функционални, се оказа, че изборът на ваничка (както и този на бебешка количка) може да се съпостави с покупката на фамилна кола. Да не приказваме, че в визиите ми къпането на новородено изглеждаше като нещо в действителност ужасно – треперещи майка и баща, ревящо и хлъзгаво бебе, услужлива, само че и напориста баба и естествено - неуместна, пластмасова вана.

“За моя наслада, по щастливо стичане на събитията, в един от многото бебешки магазини, някой ми подмятна: „ А за какво не къпете бебето си в кофа? “ ”

Самата концепция за къпане на бебе в кофа в първия миг ми прозвуча много стряскаща и странна, което от своя страна ме накара да се срещна с въпроса малко по-детайлно. Оказа се, че „ кофата “ в действителност е специфична ваничка, която съвсем наподобява на елементарна кофа, само че първо е съобразена по мярка с новороденото и второ – на дъното си има мека поставка, която я прави безвредна, ергономична и извънредно приятна за бебето. Смея да настоявам, че бебето изпитва в нея същинска приятност заради обстоятелството, че и моето дете, а и всяко друго, което съм следила да се къпе в нея, не е проронило нито сълза, а в противен случай – демонстрира същинско удовлетворение и блажена усмивка, и даже постоянно се унася в сладостен сън още в самата вода.

Предимствата на " кофата " за бебета (вътреутробна вана)

Отговаря напълно на инстинктите на бебето. „ Кофата “ е позната още под името вътреутробна вана, защото в нея бебето заема поза, близка до тази вътре в утробата. Дупето и крачетата му, най-малко в първите месеци, не допират дъното, а са като че ли в безтегловност и близо до тялото, което съвсем прилича разположението му в корема на майката. А от там идват и миговете на блажена приятност. Освен това, бебетата до 6-тия месец задържат мирис, когато усетят, че се нослето им се потапя, затова " кофата " е изцяло безвредна.



Заема по-малко място и използва по-малко вода. Това, че ваничката заема доста по-малко място и изисква доста по-малко вода, също остава отвън подозрение. Освен всичко друго, водата във вътреутробната вана се резервира топла по-дълго от тази в общоприетите легнали ванички и къпането може да е (почти) безпределно наслаждение.

Недостатъците на сходна ваничка, тъй като и тях ги има, са следните:

Ваничката, заради обстоятелството, че е по-скоро дълбока и тясна, лимитира ненапълно придвижванията на родителя. За мен това в никакъв случай не е било проблем, защото къпането на новородено по този начин или другояче не изисква кой знае какви по-особени дейности от наша страна.

В първите няколко месеца след раждането, до момента в който детето към момента не може да държи главичката си изправена, е нужен втори чифт ръце, които да я придържат изправена, до момента в който го къпем в " кофата ". Така или другояче втори чифт ръце съвсем постоянно е нужен – изключително при млади, неопитни родители и при напълно малко бебе. Родителите с опит и тези с малко повече кураж съм сигурна, че могат да се оправят и с тази, и с доста други обстановки без непозната помощ.

За страдание, вътреутробната вана е подобаваща за прилагане до към шестия месец на бебето. Или най-малко досега, в който то към момента се побира в нея. И това има своето решение. След шестия месец „ кофата “ беше сменена от различен тип вана - по този начин наречената „ седяща “ вана, в която към този момент независимо седящото бебе продължава да преоткрива щастливите мигове на този по този начин значим всекидневен обред – къпането. А " кофата " постоянно може да бъде защитавана за второ бебе, продадена или подарена.

По мои наблюдения, към момента малко магазини оферират този тип вани, такава може да се откри в интернет. Дали, тъй като са към момента относително скъпи или тъй като в нашата страна традициите мъчно биват разчупвани, не мога да кажа. Факт е обаче, че в целия океан от от време на време искрено безполезни бебешки и детски артикули от време на време има много скъпи и забавни находки, които заслужават нашето внимание.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР