Близо една трета от заетите в икономиката на Кипър са

...
Близо една трета от заетите в икономиката на Кипър са
Коментари Харесай

Близо една трета от заетите в икономиката на Кипър са имигранти

Близо една трета от заетите в стопанската система на Кипър са имигранти, в това число българи, демонстрират резултатите от извършеното от Статистическа работа проучване на миграцията и трудовия пазар. С ново законодателство страната ще притегля висококвалифицирани задгранични експерти.

Повече от 180 000 имигранти са работили в Кипър през предходната година, което съставлява съвсем 29% от общата работна мощ в страната, заяви Статистическата работа.

Над 42% от тях идват от трети страни, а 35% - от страни-членки на Европейски Съюз. Още съвсем 23% от общия брой на работещите чужденци са непрекъснато пребиваващи в Кипър.

Българите и други европейски жители, работещи на острова, са включени в статистическото проучване като " имигранти ", защото тази група обгръща заетите в Кипър, които са родени отвън него.

Търсенето на работа като съществена причина да дойдат на острова показват над 46% от наетите чужденци.

Близо 80% от работещите имигранти са в бранша на услугите, в това число туристическата промишленост, където се трудят и доста наши сънародници. Тази година хотелиерите изпитват сериозен дефицит на фрагменти поради неналичието на искащи кипърци или европейски жители.

Неквалифицираните служащи съставляват 28% от общия брой имигранти, регистрира статистиката.

Мигрант е и всеки трети от безработните в Кипър.

През юли Народното събрание утвърди два закона, регламентиращи нови данъчни облекчения и тласъци за привличане на висококвалифицирани задгранични експерти. Мерките са част от държавната капиталова тактика.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР