Очаква се Ли, южнокорейският президент Юн Сук-йол и японският премиер

...
Очаква се Ли, южнокорейският президент Юн Сук-йол и японският премиер
Коментари Харесай

Южна Корея, Китай и Япония потвърдиха значението на денуклеаризацията на Корейския полуостров

Очаква се Ли, южнокорейският президент Юн Сук-йол и японският министър председател Фумио Кишида да одобряват взаимно изказване в шест области, измежду които стопанската система и търговията, науката и технологиите, междучовешкият продан и опазването на здравето и застаряващото население, заяви Сеул. Възможно е те да се спогодят и за обновяване на тристранните договаряния за подписване на съглашение за свободна търговия, които са в застой от 2019 година насам, съгласно известия в японските медии.

По-рано Ли Цян съобщи на двустранна среща с Кишида, че Пекин е подготвен да работи с Токио за продължение на приятелския продан сред двете страни в разнообразни области, по разнообразни канали и на разнообразни равнища. Той добави, че двете страни би трябвало да работят дружно за поддържане на постоянна и гладка верига на индустриалните доставки и на световната система за свободна търговия, а развиването на всяка от тях е значимо за другата, напомня Ройтерс, като цитира изказване на китайското външно министерство.

Ли също по този начин повтори, че тайванският въпрос е " ядрото на жизненоважните ползи на Китай ", и изрази вяра, че Япония ще " извърши обещанията си и ще сътвори позитивна атмосфера за непрестанно развиване на връзките ".

Японският министър председател Фумио Кишида съобщи, че неговата страна, Южна Корея и Китай са удостоверили през днешния ден по време на тристранна среща на върха сред тях значимостта на денуклеаризацията на Северна Корея. 

Тримата водачи оповестиха също, че са се споразумели да подобрят тристранното съдействие. " Решихме да организираме постоянно тристранни срещи ", съобщи на взаимната конференция южнокорейският президент Юн Сук-йол, представен от Франс прес.

Кишида акцентира на взаимната конференция, че стабилността на Корейския полуостров е " общ интерес " за трите азиатски страни.

По време на срещата китайският министър председател Ли Цян прикани всички страни към " въздържаност " на Корейския полуостров, отбелязва Синхуа.

По-рано денем водачите на Япония, Южна Корея и Китай се договориха да работят дружно в необятен набор от области, като да вземем за пример междуличностен продан и икономическо съдействие, на първата си тристранна среща на върха от повече от четири години. В миг на опасения за сигурността в района на фона на нуклеарните и ракетните закани от страна на Северна Корея, вниманието беше ориентирано към това дали тримата водачи ще показват единна позиция във връзка с Пхенян, който ускорява икономическите и военните си връзки с Китай, отбелязва Киодо

По време на изказването за медиите Ли Цзян, който встъпи в служба през март 2023 година, прикани за " политическо споразумяване " на въпросите, свързани със Северна Корея, посредством разговор.

Северна Корея се пробва да задълбочи връзките си с Китай, до момента в който Япония и Южна Корея ускоряват съдействието в региона на сигурността, критикувайки възходящата военна агресивност на Пекин. На предходната среща на върха през декември 2019 година в югозападния китайски град Чънду Япония, Южна Корея и Китай се договориха да се ангажират с " цялостната денуклеаризация на Корейския полуостров ".

Кишида съобщи, че тримата водачи имат предпочитание и да възобновят договарянията за сключване на тристранно съглашение за свободна търговия, които бяха спрени при започване на 2020 година на фона на пандемията от COVID-19. По принцип азиатските страни организират тристранни срещи на върха годишно на ротационен принцип, само че те от време на време са били преустановявани, защото връзките на Япония с двете ѝ съседки се утежниха поради исторически и териториални разногласия.

Неотдавна Китай наложи цялостна възбрана за импорт на японски морски блага след изпускането на пречистени радиоактивни отпадъчни води от авариралата атомна електроцентрала " Фукушима ", почнало през август 2023 година На двустранна среща през вчерашния ден Кишида изиска от Ли Цзян незабавна анулация на възбраната за импорт. Но Ли е изразил безпокойството на Пекин по отношение на, както той е декларирал " изхвърлянето на нечиста с радиация вода ", съгласно китайски медии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР