Blagoevgrad24.bg Съдът на Европейския съюз разгледа няколко случая от Германия на

...
Blagoevgrad24.bg
Съдът на Европейския съюз разгледа няколко случая от Германия на
Коментари Харесай

Работодателят е длъжен да изплаща пропусната отпуска, реши съдът на ЕС

Blagoevgrad24.bg Съдът на Европейския съюз прегледа няколко случая от Германия на необработен годишен отпуск. Със своето решение съдиите в Люксембург укрепиха правата на служащите и чиновниците. Така да вземем за пример изплащането на отпуск, при привършване на трудово правно отношение, се резервира и в случаите, когато не е предявено искане за прилагане. Освен това, при гибел на наследниците следва да се изплати неизползваният отпуск.

Нито отмора на море, нито излет в планината, нито отдих у дома. Понякога макар желанието, се случва по този начин, че отпуската се изпуска. Тогава има учредения да се изиска от работодателя погашение на неизползваното, само че полагащо се време и то без авансово заявление. Това взеха решение съдиите в Люксембург през днешния ден.

Според тях платеният годишен отпуск не трябва автоматизирано да се изтрива, единствено тъй като не е подавана поръчка. В края на трудовите правни отношения може да се изиска погашение. Съдът на Европейския съюз обаче не излага работодателите на произвол. Той ги приканва да подканят чиновниците или служащите да употребяват отпуск. Ако те се откажат, тогава не се дължат пари.

По различен иск, магистратите в Люксембург стигнаха по-далеч. При гибел, наследниците могат да изискат от работодателя на умрелия да изплати неизползвания до края на годината, само че изискуем отпуск.

Решението през днешния ден значи, че българските съдилища би трябвало да се съобразят с него, когато преглеждат трудовоправни проблеми. При разлики със законодателството на нашата страна, се постанова то да бъде синхронизирано.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР