Бизнесът със стари книги е жив не само в България,

...
Бизнесът със стари книги е жив не само в България,
Коментари Харесай

Константин Хаджиев: Електронните четци не убиват книгата

Бизнесът със остарели книги е жив освен в България, само че и по целия свят. Както може да се чака най-големите пазари са в Съединени американски щати и Китай. У нас от край време се търсят романи, художествена и профилирана литература. Независимо, че непрестанно излизат нови издания, не престават да се търсят старите – било поради преводи, илюстрации или по-ниска цена, разяснява в изявление за БГНЕС Константин Хаджиев, който е продавач в столична антикварна книжарница.

Да си търговец на остарели книги в България

„ Цените варират сред 1 и 100 лв.. Всичко зависи от съответната книга – дали е особено издание. Стойността се дефинира и от търсенето. В пустинята злато да предлагаш, там водата е търсената стока “, изяснява търговецът.
За Константин най-трудната част в бизнеса е намирането на забавни книги и поддържането на фонда. За работата споделя, че жертва най-много доста от персоналното си време. Защото, малко разпределяне може да се окаже съдбовно.

На столична улица, само че с наем като в Ню Йорк

Фатални за цели бизнеси, освен с книги, обаче се оказват редица недомислени и необсъдени дейности като ремонта на Графа и емблематичния площад „ Славейков “, добавя антикварният търговец.

„ Хора, които в продължение на десетилетия се изхранваха с бизнеса си на тази улица, в този момент ги няма. Достатъчно е две години да нямаш оборот и при тези наеми, съпоставими с тези в Ню Йорк, единствено че при различен стандарт, обикновено е тези хора да банкрутират “, изясни обстановката Константин.

Бъдещето на площад „ Славейков “

Голяма част от антикварните книжари обитаваха дълги години и на площад „ Славейков “. Емблематичното пазарище от дълго време трябваше да се модернизира, тъй като отминаха времената на кашоните, безапелационен е Хаджиев. Неговата рецензия е, че ще бъдат желани безумни наеми, което прави от целия план за нов пазар мъртвороден. Като съпоставяне той показва фамозните букинисти във Франция. Те не заплащат нито евро, тъй като активността им е под закрилата на ЮНЕСКО.

Класика или модерното

“Въпреки провокациите пред този бранш, бизнес има, тъй като книгата продължава да живее и е търсена. Казват постоянно, че модерните технологии убиват книгата. Аз съм твърдо срещу това изказване. Напротив – извънредно доста подкрепят интереса. С интернет човек може да продава на българи в Канада. Освен това, тези, които четат на електронни четци, четат също по този начин и на книжен притежател. Който чете – чете на всевъзможен носите, по този начин е било и ще бъде “, заключи Константин във връзка на нашумелия през последните години спор. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР