Великден е! Това е един от най-големите празници за православните

...
Великден е! Това е един от най-големите празници за православните
Коментари Харесай

Христос Воскресе!

Великден е! Това е един от най-големите празници за православните християни, на който се отбелязва възкресението на Исус Христос , което е станало на третия ден, откакто е бил разпънат на кръст и заровен. Вярващите го дефинират като най-великото събитие в историята на човешкия жанр.

Денят се предшества от Великия пост, който стартира 7 седмици преди празника и включва 40 дни и Страстната седмица – знак на 40-дневния пост на Спасителя, последната седмица от земния му живот, страданията и гибелта му.

Чрез гибелта си Божият наследник изкупил греховете на хората . Чрез възкресението си подарил вяра за нов живот след края на пътя ни на земята.

Между Великден и Петдесетница хората не престават да се поздравяват с „ Христос Воскресе! “ и получават като отговор „ Воистина Воскресе! “ или „ Наистина Воскресе! “.

Според традицията на трапезата би трябвало да има боядисани яйца , агнешко месо , зелена салата и козунаци . Червените яйца символизира христовата мъченическа кръв, а козунакът – агнеца божий.

Имен ден честват: Велико, Велко, Велка, Величка, Величко, Велика, Велик, Велин, Велислав, Велислава, Вили, Вельо.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР