Бизнесът на Катя с цветя в Москва процъфтява.Тъй като няма

...

Тъй като няма санкции за износ на рязани цветя от ЕС за Русия, екипът ѝ от шофьори е зает с разнасянето на букети из руската столица.

Миналата година този бизнес е струвал на производителите от ЕС 9,4 млн. евро, като по-голямата част от износа за Русия идва от Нидерландия.

Катя купува цветята си от търговец на едро и разказва пред „Евронюз”, че около 30 % от свежите рязани цветя в момента идват от Нидерландия, известна с огромните си полета от пролетни лалета, и макар че става въпрос за големи количества цветя, те са по-малко, отколкото преди войната.

Холандските цветя са станали по-скъпи, казва тя, докато цветята от Кения, Еквадор и Колумбия са малко по-евтини.

По-скъпо, но не и недостъпно

Големите нидерландски износители на цветя, от които никой от които не се съгласи да говори пред „Евронюз” по темата, са изправени пред същата дилема, пред която и други европейски предприятия: дали да продължат да изнасят стоките си за Русия, дори и да не са подложени на санкции, само защото това е извън духа на режима на санкции на ЕС.

По-рано през април The Absolut Company реши да спре износа на своята водка „Absolut” за Русия с незабавен ефект, след като в социалните медии се появиха реакции, особено в Швеция.

https://bgnes.bg/site/assets/files/0/08/26/978/92d64088bdfda9975f8c3f41805252ec_resized.jpeg" width="840" height="500">

Трудно е да се получат точни данни за износа на цветя, но в световен мащаб Нидерландия представлява около 60 % от световната търговия с цветя. В Европа нидерландският износ представлява повече от 80 % от целия износ на цветя от ЕС.

Значителен неочакван приход за износителите на цветя

През първите три тримесечия на 2022 г. стойността на общия износ на цветя в Нидерландия възлиза на рекордните 3,4 млрд. евро.

На 8 април 2022 г. Европейският съюз публикува своите "Ограничителни мерки предвид действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна", с които забранява на държавите-членки на ЕС, да изнасят за Русия луковици на цветя и продукти от разсадници.

Руснаците може да са в състояние да печелят пари от растенията или храстите, с възможност за добавена стойност при отглеждането им, докато при рязаните цветя има ограничен срок на годност, поради което те не са санкционирани.

Въпреки че търговията е затруднена заради многобройните кръгове от санкции " class="attachment-post-thumbnail size-post-thumbnail wp-post-image" alt="Бизнесът на Катя с цветя в Москва процъфтява.Тъй като няма" onerror="this.src='https://novini247.com/news.jpg?4'"/>

Коментари Харесай

Процъфтява бизнесът с износ на | BGNES

Бизнесът на Катя с цветя в Москва процъфтява.

Тъй като няма наказания за експорт на рязани цветя от Европейски Съюз за Русия, екипът ѝ от водачи е ангажиран с разнасянето на букети из съветската столица.

Миналата година този бизнес е коствал на производителите от Европейски Съюз 9,4 млн. евро, като по-голямата част от износа за Русия идва от Нидерландия.

Катя купува цветята си от търговец на едро и споделя пред „ Евронюз ”, че към 30 % от свежите рязани цветя сега идват от Нидерландия, известна с големите си полета от пролетни лалета, и въпреки че става въпрос за огромни количества цветя, те са по-малко, в сравнение с преди войната.

Холандските цветя са станали по-скъпи, споделя тя, до момента в който цветята от Кения, Еквадор и Колумбия са малко по-евтини.

По-скъпо, само че не и недостъпно

Големите нидерландски експортьори на цветя, от които никой от които не се съгласи да приказва пред „ Евронюз ” по тематиката, са изправени пред същата алтернатива, пред която и други европейски предприятия: дали да продължат да изнасят стоките си за Русия, даже и да не са подложени на наказания, единствено тъй като това е отвън духа на режима на наказания на Европейски Съюз.

По-рано през април The Absolut Company реши да спре износа на своята водка „ Absolut ” за Русия с неотложен резултат, откакто в обществените медии се появиха реакции, изключително в Швеция.

Трудно е да се получат точни данни за износа на цветя, само че в международен мащаб Нидерландия съставлява към 60 % от международната търговия с цветя. В Европа нидерландският експорт съставлява повече от 80 % от целия експорт на цветя от Европейски Съюз.

Значителен непредвиден доход за експортьорите на цветя

През първите три тримесечия на 2022 година цената на общия експорт на цветя в Нидерландия възлиза на рекордните 3,4 милиарда евро.

На 8 април 2022 година Европейският съюз разгласява своите " Ограничителни ограничения поради дейностите на Русия, дестабилизиращи обстановката в Украйна ", с които не разрешава на държавите-членки на Европейски Съюз, да изнасят за Русия луковици на цветя и артикули от разсадници.

Руснаците може да са в положение да печелят пари от растенията или храстите, с опция за добавена стойност при развъждането им, до момента в който при рязаните цветя има стеснен период на валидност, заради което те не са глобени.

Въпреки че търговията е затруднена поради многочислените кръгове от наказания на Европейски Съюз, съветската цветна промишленост към момента е мощна.

Групата " Азалия " - търговец на едро на свежи рязани цветя в Москва, удостовери пред Евронюз, че внася цветя от Нидерландия, а на уеб страницата им се споделя, че получават доставки на цветя два пъти седмично.

" Всяко евро, изхарчено за цветя, към този момент не може да отиде за танкове "

Въпреки че износът на цветя от Нидерландия за Русия не е напълно затулен, производителите не се стремят да вършат реклама на тази търговия.

Докато те печелят пари от Русия, нидерландското държавно управление харчи лични средства за закупуване на съществени бойни танкове " Леопард 2 " за украинските сили.

Миналата седмица министърът на защитата Кайса Олонгрен разгласи дружно с датския си сътрудник, желанието " взаимно да придобият, ремонтират и дарят 14 танка „ Леопард ” 2A4 за Украйна ".

Танковете, за които Киев неведнъж е отправял претенции от началото на войната, ще бъдат закупени против 165 млн. евро и се чака да бъдат доставени от " началото на 2024 година ".

Нидерландското онлайн издание NU.nl оповестява, че производител на цветя, поискал да остане неизвестен, е декларирал, че " към момента ще има руснаци, които желаят цветя [...]. Всяко евро, изхарчено за цветя, към този момент не може да отиде за [руските] танкове ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР