Бизнесът на Boeing в областта на отбраната се оказва по-труден

...
Бизнесът на Boeing в областта на отбраната се оказва по-труден
Коментари Харесай

Звеното за отбранителни технологии дърпа Boeing назад

Бизнесът на Boeing в региона на защитата се оказва по-труден за излекуване, в сравнение с ръководителите в началото предвиждат, като неточности на доставчиците и високите индустриални разноски са съдействали за загуби от 1,7 милиарда $ през тази година по стратегии като идващия Air Force One и капсулата Starliner на NASA.

Въпреки абсорбирането на загуби за 4,4 милиарда $ през 2022 година - което съгласно ръководителите би трябвало да понижи риска от бъдещо превишаване на разноските, през тази година звеното не е отбелязало съвсем никакво усъвършенстване.

Като изключим предходната година, загубите по отбранителните стратегии на Boeing през 2023 година надвишават тези от всички години от 2014 година насам, съгласно обзор на регулаторните документи на компанията, изработен от Reuters. Това прави Boeing неповторима в бранша компания, само че в отрицателен аспект, откакто нейни съперници като Lockheed Martin, Generl Dynamics и РТХ означават високи доходи поради войната в Украйна.

За разлика от тези компании обаче Boeing е обвързана с няколко контракта, които принуждават самолетостроителя да поема загуби, когато софтуерното развиване надвишава бюджета.

Загубите на отбранителното звено през тази година включват разноски в размер на 933 млн. $ през третото тримесечие, включващи най-много 482 млн. $ при построяването на два самолета Air Force One и 315 млн. $ по неидентифицирана сателитна стратегия, която преди този момент не е била на загуба.

Ръководителите на Boeing декларират, че вкарват нови образования и разполагат с запаси за доставчиците, с цел да подсигуряват, че звеното ще премине от негативни маржове към маржове с високи едноцифрени стойности до 2025-2026 година, когато най-проблемните стратегии би трябвало да са минали тестванията и да са стъпили на по-здрава основа.

" Последователно подтикваме икономичното произвеждане, прецизното ръководство на стратегиите и продуктивността на разноските в цялото поделение ", декларира основният финансов шеф Брайън Уест по време на диалог за приходите в сряда.

Байрън Калън, анализатор в региона на защитата от Capital Alpha Partners, разяснява, че графикът на Boeing за постигане на позитивни маржове през 2025-2026 година е осъществим, само че слага въпроса за какво на компанията са били нужни години, с цел да вкара стратегии за възстановяване на осъществяването на планове.

Акциите на Boeing са изгубили 6% през тази година спрямо 9% растеж на необятния пазар S&P 500.

Договори с закрепена цена

Анализаторите също по този начин споделят, че Boeing не може да направи съвсем нищо, с цел да компенсира финансовото задължение на дългия си лист с контракти за създаване на самолети на закрепени цени с клиенти като Министерството на защитата на Съединени американски щати и НАСА, които задължават производителя да заплаща всички разноски над контрактувания предел.

Тези покупко-продажби, които съставляват 15% от приходите на Boeing от отбранителни стратегии, са подписани преди бизнесът на компанията с търговски самолети да бъде погубен от рецесията с модела MAX и преди пандемията и високата инфлация да доведат до скок на разноските за материали и труд. Други главоболия включват скорошен индустриален проблем, при който доставчикът е покрил погрешно горивните резервоари на KC-46.

Загубите допускат, че Boeing няма действителна визия за разноските си, а компанията е безапелационна, че няма да подписва нови контракти с закрепени цени за стадия на създаване на оръжия, защото непредвидимостта, обвързвана с проектирането и тестването на нов артикул, постоянно води до непредвидени разходи.

Въпреки това актуалните развойни действия на компанията с закрепени цени, които включват танкера за зареждане с гориво KC-46 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати и образователния аероплан Т-7, новите самолети Air Force One, безпилотния самолет-цистерна MQ-25 на Военноморски сили и Starliner на НАСА, не престават да надвишават бюджета през тази година.

Последните разноски за Air Force One водят до общи загуби от 2,4 милиарда $ по контракт за създаване на два самолета на стойност 3,9 милиарда $. Според сегашния график на програмата първият аероплан би трябвало да бъде доставен до септември 2027 година

В последна сметка залога, който сегментът за защита на Boeing нападателно преследва, е сключването на бъдещи контракти за изтребители от последващо потомство и авангардни безпилотни самолети.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР