Бившият председател на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC),

...
Бившият председател на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC),
Коментари Харесай

Финансовият надзор в запада прилича повече на китайския, отколкото се предполага

Бившият ръководител на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), Кристофър Джанкарло счита, че ограниченията против прането на пари (AML) и методите за опознаването на клиента (KYC) са остарели и могат да нарушат конституционните права.

В публикация, оповестена в The Hill на 13 март Джанкарло съобщи, че Съединени американски щати би трябвало да оглавят създаването на цифровите валути на централните банки (CBDC) и да преминат към а не към, като употребяват технологията, употребена в някои крипто протоколи.

Застъпничество за

Джанкарло е съавтор на отчет дружно с Джим Харпър за политическия мозъчен концерн American Enterprise Institute.

В отчета се твърди, че CBDC оферират опция за преоценка на актуалните действия по финансово наблюдаване и усилване на конституционните отбрани, като се възползват от доказателствата за нулево познание, хомоморфното криптиране и многостранните калкулации.

Тези технологии биха могли да разрешат на страните да потвърдят, че обещано криптирано предложение е правилно, без да разкриват главната информация, което ще направи допустимо на предварителната защита на закононарушенията.

Преразглеждане на политиките за финансово наблюдаване

Авторите се занимават с един неотдавнашен документ, оповестен от администрацията на президента на Съединени американски щати, Джо Байдън – скорошната техническа оценка на системата за цифрова валута на централната банка на Съединени американски щати (OSTP) на Службата за научна и софтуерна политика на Белия дом, който демонстрира, че финансовото наблюдаване на запада наподобява повече на китайското, в сравнение с мнозина биха желали да признаят.

Джанкарло и Харпър акцентираха, че препоръчаните ограничения за битка с прането на пари и KYC разрешават прекомерно обстойно наблюдаване без евентуална причина.


 


Рискове от CBDC без отбрана на персоналните данни

Джанкарло и Харпър настояват, че в случай че не се подсигурява неприкосновеността на персоналния живот на CBDC, съществува риск тя да бъде употребена по този начин, както е в Китай. Електронният юан разрешава на китайското държавно управление да свърже политическото сходство с самостоятелния разцвет и да обрече политическите инакомислещи на беднотия, като направи всички транзакции забележими за Китайската национална банка.

Подобни опасения изрази и сенаторът на Съединени американски щати Том Емър

Американският сенатор Том Емър, който е неприкрит съперник на американската CBDC, изрази сходни опасения. През 2022 година Емър показа Закона за битка с наблюдението на CBDC, потвърждавайки, че съществува риск от CBDC, която и може да бъде програмирана. Емър е и съпредседател на Blockchain Caucus към Конгреса на Съединени американски щати.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР