]Бившият правосъден министър Янаки Стоилов е напуснал БСП заради назначението

...
]Бившият правосъден министър Янаки Стоилов е напуснал БСП заради назначението
Коментари Харесай

Янаки Стоилов е напуснал БСП заради поста конституционен съдия

]Бившият правосъден министър Янаки Стоилов е напуснал Българска социалистическа партия поради назначението му за парламентарен арбитър. Това разгласи самият Стоилов в неделя.
По думите му от началото на седмицата към този момент не е член на Българска социалистическа партия и партията е приела отдръпването му, което се постанова, защото конституционните съдии не би трябвало да имат партийна принадлежност.

Бившият министър уточни, че предлагането на президента Румен Радев да стане парламентарен арбитър не е била изненада за него. Президентът разгласи т

“За мен предлагането да стана парламентарен арбитър не беше изненада. В диалози с президента Румен Радев той е давал позитивна оценка за моята работа като министър и беше загатнал, че следва ротация в Конституционния съд. Разглеждам смяната като продължение на същите старания, само че в различен проект – не в действен, а в аналитичен”, сподели Стоилов пред Нова тв.

Стоилов разяснява и проблема с канадското поданство на Кирил Петков от “Продължаваме промяната”. Според него актовете на Министерски съвет няма да бъдат наранени поради проблема.

“Това е групов орган, който приема решенията с общо единодушие. Един глас повече или по-малко не е от голяма важност и не обезсилва тяхното значение. Не е подобен обаче казусът с самостоятелните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги удостовери или отхвърли”, акцентира Стоилов.

По думите му единственото комплицирано в този съответен проблем не е по съществото на решението, а по въпроса за допустимостта на решението.

“Проблемът е, че откакто Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има годно съображение Конституционен съд да се произнася по указа, който към този момент е прекратил своето деяние. Трябва да се има поради, че самият Конституционен съд през предходната година одобри значимо тълкувателно решение, с което промени своята процедура и постанови, че издаването на самостоятелните актове, какъвто е несъмнено указът за назначение, пораждат своите последствия. Те обаче би трябвало да бъдат оценени все още на тяхното издаване, а не все още, в който Конституционен съд дава своето решение”, сподели той.

Стоилов разяснява и обстановката с Covid рецесията и уточни, че имунизацията не би трябвало да става наложителна. Той счита, че сега посредством прелюдия “зелен сертификат” е открит салдото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР