Бившият директор на Вътрешна сигурност в МВР Стефан Банков смята,

...
Бившият директор на Вътрешна сигурност в МВР Стефан Банков смята,
Коментари Харесай

Бившият директор на Вътрешна сигурност се оплака от натиск

Бившият шеф на " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Стефан Банков счита, че дисциплинарното произвеждане, формирано против него, е напън да промени показанията си. През последните дни Банков беше преназначен по служебна нужда, а по-късно загуби изцяло доверието на вътрешния министър Бойко Рашков, който разписа заповед за формиране на дисциплинарно произвеждане против него поради уронване престижа на вътрешното ведомство.

В съботния утринен блок на bTV Банков описа, че е бил извикан в кабинета на Рашков, където по думите му участвали и други хора. Оказан му бил напън да уволни шефа на пловдивската полиция – Йордан Рогачев. Бил му подложен въпросът за какво не е стигнал по-нагоре – до върха.

„ Всички доказателства сме ги дали на прокуратурата. Действията от предходната седмица са под надзора на Окръжна прокуратура в Пловдив. В качеството ми на какъв аз ще отида да арестувам някой, който е и в болнични, откакто прокуратурата не ми е указала категорично това? Не може просто ей по този начин да задържаме хора. Тук би трябвало да се сложи въпросът не би трябвало ли да има доказателства, с цел да бъде арестуван някой или той просто може да бъде арестуван, както мога да направя един откъс без да упомена източника: „ Има си процедура за задържане на чиновници в болнични “, показа той.

Той разгласи, че е очевидец по досъдебно произвеждане за дейности на длъжностни лица в системата на вътрешните работи, без да посочи за какви тъкмо дейности става въпрос: „ Смятам, че това дисциплинарно произвеждане в този момент е за да ми се окаже напън и въздействие, с цел да трансформира показанията си “, уверен е Банков.

Стефан Банков беше безапелационен, че по времето, когато той е бил шеф на „ Вътрешна сигурност “, политици не са подслушвани. Той дефинира тези изказвания като „ памфлет, сътворен като нещо ей по този начин метнато в медийното пространство “.

„ Несериозно е да се твърди, че в дирекцията се подслушват политици. Поне да се познава активността и правилникът на дирекцията. Ние се занимаваме с следствие на чиновници на вътрешното министерство и изпълняваме инструкции на прокуратурата. Политици може би е подслушвал във виртуалните си фантазии и сънища господин Атанас Атанасов, само че дирекцията и Министерство на вътрешните работи респективно – тъй като аз към оня миг съм бил част от Министерство на вътрешните работи и пазя структурата, не сме правили такова нещо “, съобщи Банков.

По думите му в границите на надзора на прокуратурата са подслушвани не повече от 50 души, само че не за пазаруване на гласове, а за различен тип закононарушения.

„ Дирекцията се е интересувала във връзка с няколко чиновници, за които имаме данни, че са се занимавали с пазаруване на гласове, като са подпомагали една или друга политическа партия. Тези чиновници, дружно с резултатите от нашите оперативни дейности, са предоставени на прокуратурата. Те към този момент са в прокуратурата от няколко месеца “, разяснява още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР