Бившият директор Главна дирекция Аграрно развитие“ при Областна дирекция Земеделие“

...
Бившият директор Главна дирекция Аграрно развитие“ при Областна дирекция Земеделие“
Коментари Харесай

Пак скандал: Нелепата Гинка струва 20 000 лв.

Бившият шеф Главна дирекция „ Аграрно развиване “ при Областна дирекция „ Земеделие “ – Силистра Тонка Николова е подала исковата молба до силистренския Административен съд, с която претендира за обезщетение в размер на 6 месечни съществени заплати поради противозаконното си уволняване през предходната година. Договорът й бе преустановен от нелепата директорка на Областна дирекция „ Земеделие “ Гинка Катева, близка до ГЕРБ. Сега Николова е показала 3360 лева като размер на главната си месечна заплата за длъжността все още на уволнението. Това прави 20 160 лева общ размер на поисканото обезщетение.

През пролетта на 2023 година основният шеф на Главна дирекция „ Аграрно развиване “ при Областна дирекция „ Земеделие “ – Силистра, Тонка Николова, беше уволнена от шефа на ОДЗ – Силистра Гинка Катева дружно с други трима чиновници. По-късно всички те апелираха уволненията си и завоюваха делата за възобновяване на работа.

Документите по делото, заведено от Тонка Николова демонстрират, че тя е била уволнена без предупреждение на формалното съображение, че е получила допустимо най-ниска годишна оценка за 2022 година за осъществяването на длъжността – 5, което значи „ недопустимо осъществяване “. Години наред преди този момент тя е получавала постоянно най-високата оценка за работата си. С решение от юли тази година, съдът в Силистра е отменил уволнението. След обжалването от страна на Гинка Катева, Върховният административен съд е удостоверил решението на силистренския Административен съд.

След като беше възобновена на работа като шеф на земеделската работа през 2022 година на мястото на уволнения Радко Славов, Гинка Катева стартира поголовни уволнения на чиновници, за които имаше съмнение, че са съдействали в инспекциите на Славов против нея. В случая става дума за търгове за земи от държавния аграрен фонд (ДПФ).

Реклама

Разследване на “За истината ” разкри, че от извършените търгове са се облагодетелствали хора с позиции във властта, които свързани със свои родственици са обработвали непозволено земи от държавния аграрен фонд. Според документите от инспекциите на инскпектората към земеделското министерство, с които “За истината ” разполага, регионалният координатор на “ГЕРБ ” Тодор Тодоров е обработвал под аренда дружно с майка си повече от 10 хиляди декара държавни земи на доста ниски тръжни цени, а някои е употребил и без търг. На търговете, проведени от Гинка Катевапрез 2021г., са се явявали и аграрни производители, които са свързани лица.

В отговор на това, след възобновяване си на работа Гинка Катева провежда ответна инспекция, която нищо не разкри, защото задачата и беше да прикрие разкритите нейни нарушавания. По нея прокуратурата се произнесе, че няма осъществени закононарушения. Това обаче послужи като мотив тя да уволни общо четири дългогодишни чиновници, измежду които и  основният шеф на Главна дирекция „ Аграрно развиване “ Тонка Николова. Така тя остави единствено околните до нея хора, измежду които Тунджер Реджеб – махленски в една от инспекциите на инспектората в операция на данните от извършените търгове.

Друго следствие разкри, че Гинка Катева е провела търг за апетитни земи в с.Айдемир – покрай дома и,  извоюван от непосредствен другар, с който има общ бизнес, който след това трансферира незабавно земите на брачна половинка и.

Другите трима уволнени от Катева чиновници в Силистра – основният специалист Светлана Симеонова и старши експерите Силвия Гинова и Иван Ангелов, също апелираха заповедите си за уволняване пред Административен съд – Силистра и завоюваха делата си на първа инстанция.

Въпреки високата цена, която заплащат данъкоплатците за своеволията на директорката, тя беше оставена да работи и да провежда търгове и противозаконни уволнения. Бившият длъжностен министър на земеделието от Българска социалистическа партия, Явор Гечев, който възвърне Гинка Катева през 2022г., при започване на 2023г. беше оповестил конкурс за нов шеф на ОДЗ – Силистра, само че след идване на власт на постоянното държавно управление, определеният за министър от „ Продължаваме промяната “ Кирил Вътев анулира състезанието и остави Катева като шеф.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР