Бившият депутат от СДС и бивш член на Висшия съдебен

...
Бившият депутат от СДС и бивш член на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Защо Австрия издирва СДС депутата Иван Димов, личен приятел на Красьо Черния?

Бившият народен представител от Съюз на демократичните сили и някогашен член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Иван Димов е обвинен в Австрия за изпирането на 170 хиляди евро, „ произхождащи от продажбата на подправени дипломатически паспорти от Испания и подправени дипломатически номера от Сейнт Китс и Невис “.

Това оповестиха за „ Дневник “ от прокуратурата в австрийския град Велс, където се води следствието. По същото дело в края на предходната година беше предаден задържаният в Приморско Полихрон Луков. Димов беше задържан в България при започване на февруари, само че към този момент съдът отхвърля да го съобщи на австрийските управляващи.

„ Разследването се води против общо 13 обвинени, като на 12 от тях към този момент са повдигнати обвинения; по този метод единствено производството против Димов към момента е намерено “, разясниха още от прокуратурата в западния австрийски град.

Първоначално Димов беше арестуван под стража до окончателното изговаряне на съда дали да бъде пратен в Австрия. Впоследствие Апелативният съд в Пловдив смекчи мярката му в по-лека – домакински арест.

В сряда арбитър Петко Минев от Окръжния съд в Пловдив отхвърли да извърши Европейската заповед за арест, издадена от австрийски съд. С решението си, което не е дефинитивно, арбитър Минев е отменил и домашният арест на Димов.

„ Дневник “ се опита да се запознае с претекстовете на съда, само че решението за отвод на осъществяването на настояването на австрийските управляващи, не е качено на уеб страницата на съда макар, че законът категорично споделя, че правосъдните актове се разгласяват онлайн. От пресцентъра на съда не дадоха отговор на запитването на „ Дневник “ за запознаване с претекстовете на решението.

Цитиран от „ 24 часа “ съдията Петко Минев съобщи: „ Ние не знаем дали осъщественото е закононарушение, или не, само че най-малко втората част от преводите са направени в България. Ние си имаме прокуратура, това може да се проверява и у нас. А и по делото има декларация от клиента Иван Димов, че средствата не са с незаконен генезис “.

Дългогодишен углавен арбитър, разглеждал десетки сходни претенции, разяснява пред „ Дневник “, че по каузи за осъществяване на Европейска заповед за арест няма по какъв начин възможна подготвеност за водене на наказателно произвеждане в България да е съображение за отвод за предаване. „ По такива каузи не се преценя неналичието или съществуването на доказателства “, разяснява още магистратът.

Пред „ Дневник “ представителят на Окръжна прокуратура разяснява, че от държавното обвиняване ще стачкуват отхвърли за екстрадиция, както и смяната на мярката.

Реклама

Пред правосъдния състав Димов е декларирал, че „ Австрия е една страна, която не се е разделила с остатъците от фашисткото си минало “. Защитата му (адвокат Красимир Елдъров и някогашният вътрешен министър Емануил Йорданов) твърдяха при разглеждане на ограниченията за неотклонение, че Димов е „ определен “ поради приемането ни в Шенген. Двамата отхвърлиха коментар по детайлите за австрийското искане.

Димов сподели, че ще направи изказване, откакто неговият проблем пред съда завърши, когато и ще даде повече информация. „ Българският съд съобщи един урок по право на австрийската прокуратураи нейният опит да преследва един юрист “, съобщи Димов, като не отговори на въпроса за какво тъкмо той би бил преследван.

Разследването в Австрия

Данните, предоставени от австрийската прокуратурата за следствието, по което Димов е обвинен, съответстват напълно като фактология с обстоятелствата по делото за Европейската заповед за арест Полихрон Луков. Той беше задържан през септември предходната година, a през ноември предаден на австрийските управляващи.

Пред „ Дневник “ Димов не отговори на въпроса дали познава Полихрон Луков, а повтори, че е жертва на не добре свършена работа от страна на австрийската прокуратура.

От делото оказва се, че Полихрон Луков (известен и като Паул Леон Луке) се е представял за дипломат на Сейнт Китс и Невис и е заблудил 11 австрийски жители, че може „ да присъди дипломатически статут на посочените лица и да им издаде задгранични паспорти, автомобилни регистрационни номера и така нататък “, като е взел от тях сумата от 334 хиляди евро.

И Полихрон Луков, и Иван Димов са с обвинявания, които съгласно наказателния кодекс на Австрия, плануват до 10 години затвор. Адвокатите на Полихрон Луков също отхвърлиха коментар. Не е известно кои са другите забъркани в групата.

Кой е Иван Димов

Димов беше член на Висшия правосъден съвет, само че откакто през лятото на 2009 година стана известно, че се е срещал и разговарял неведнъж с лобиста Красимир Георгиев, станал прочут като Красьо Черния, магистратът подаде оставка. Тогава той се върна на работа като арбитър в окръжния съд в Сливен.

Впоследствие правосъдния съвет образува дисциплинарно произвеждане, което приключи с неговото уволняване, а след напън от министъра на правораздаването Маргарита Попова в последния вероятен миг през април Висш съдебен съвет стартира дисциплинарно дело за уволнението на Димов, което приключи с отстраняването му. По-късно той стана юрист и съдия.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР