Биологичното разнообразие на България е изключително богато. На европейско ниво

...
Биологичното разнообразие на България е изключително богато. На европейско ниво
Коментари Харесай

МОСВ: Биологичното разнообразие на България е изключително богато, имаме общо 340 защитени зони

Биологичното многообразие на България е извънредно богато. На европейско равнище опазваме огромна част от видовете естествени местообитания и типове. Това съобщи Мирослав Калугеров, шеф на дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Коментарът му е по отношение на днешния Международен ден на биологичното многообразие, който се отбелязва от 2001 година насам. Мотото на деня е „ Бъдете част от проекта “ и това е апел за деяние, ориентиран към всички заинтригувани страни за справяне със загубата на биологично многообразие, понижаване на директния напън от човешката активност, за поощряване на стабилно прилагане и развиване посредством използване на проекта за биологичното многообразие, сподели специалистът от Министерство на околната среда и водите.

С думите " биологично многообразие " подчертаваме благосъстоянието на природата. Биологичните типове взаимодействат и по този метод се основат екосистемите, които поддържат живота. Тези екосистеми ни дават чистия въздух, вода, храна, съобщи Калугеров. България има ендемични типове, присъщи единствено за нашата територия. Имаме и доста остарели породи и сортове, които са дали началото на днешните типове храни, означи също специалистът.

Сред сериозно застрашените растения у нас са: манатарките, дивите орхидеи, венерината пантофка, тракийският равнец. Родопският крем също е образец за сериозно заплашен тип. Съгласно Червената книга на България имаме 87 сериозно застрашени типове животни. Сред тях са рис, къдроглав пеликан, огромна бяла чапла, кръстат орел, есетрови риби и други, уточни шефът на дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “.

Без съхранена природа не можем да оцелеем. Въпреки това обаче, прекомерно постоянно одобряваме природата за даденост, счита Калугеров. По думите му провокациите за природата, в това число климатичните промени и човешкото влияние, са съществени и в международен мащаб на годишна база изчезват стотици, даже хиляди типове. Инвестиционният развой, да вземем за пример, основава избран напън върху биологичното многообразие, означи Калугеров и добави, че задачата на превантивните процедури, заложени в законодателството, e да правят оценка въздействията върху околната среда и да позволяват тези, които са устойчиви и не водят до вреди за околната среда и биологичното многообразие.

Приносът на страната към „ Натура 2000 “

Вчера отбелязахме 32 години от основаването на екологичната мрежа „ Натура 2000 “. Това е най-голямата координирана мрежа от предпазени територии в света и България има сериозен принос към нея, надлежно към опазването на международното биологично многообразие, разяснява Калугеров. Националното покритие на мрежата се равнява на 35% от територията на страната. Средното равнище в Европа е към 18%. Имаме общо 340 предпазени зони и сме на трето място по % от национална територия, затрупан от мрежата „ Натура 2000 “, след Словения, които са с към 38% и Хърватия – с към 37%, посочи още Калугеров. Той даде образец с Витоша, която е част от „ Натура 2000 “. Планината е предпазена зона по директивата за местообитания и по директивата за птиците. Като естествен парк Витоша има и спомагателни категории на отбрана, добави Калугеров.

По отношение на „ Натура 2000 “ уговорките на България се извършват според Закона за запазване на биологичното многообразие, посредством който са транспонирани двете природозащитни наставления на Европейския съюз – за местообитанията и птиците. Основните принадлежности за отбрана са заповедите за оповестяване на предпазените зони и проектите за тяхното ръководство, изясни Калугеров. Той напомни, че със законодателни промени от края на предходната година бяха избрани органите за ръководство на „ Натура 2000 “. На национално равнище това е министърът на околната среда и водите, на районно равнище – директоратите на районните дирекции по околна среда и водите, шефовете на националните паркове и шефът на басейнова дирекция „ Черноморски район “, който дава отговор за предпазени зони в акваторията на Черно море.

С това се даде опция в системата на Министерство на околната среда и водите да бъдат назначени още 135 индивида, които ще се грижат за българската природа, което отчитаме като огромен триумф, разяснява Калугеров. Устройствените правилници на Министерство на околната среда и водите и районните му структури към този момент са променени, тъй че оттук насетне се надяваме да намерим подобаващ административен потенциал и личен състав, който да се заема със комплицираните задания по ръководство на „ Натура 2000 “ и биоразнообразието в България, съобщи той. Със законодателните промени проектите за ръководство за предпазените зони са наложителни за създаване, като това ще се случи през идващите две-три години, разясни специалистът. По думите му задачата е да има съвременни и качествени проекти, с които да реализираме по-добро запазване на биологичното многообразие.

Приоритетите на дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “

Дирекцията организира националната политика в областта на биологичното многообразие и отбрана на природата, като образува политиките по запазване и стабилно прилагане на биологичното многообразие и генетичните запаси, сподели Калугеров. Отговаряме за процедурите по оповестяване на предпазени територии по реда на Закона за предпазените територии и процедурите за оповестяване на предпазени зони от мрежата на „ Натура 2000 “ по реда на Закона за биологичното многообразие, уточни той. Дирекцията е виновна и за създаването и приемането на проектите за ръководство на предпазени територии и проектите за деяние на застрашени типове. Политиките ни са свързани със прекъсване на разпространението на инвазивни типове на територията на страната, грижим се за ресурсите от лечебни растения, организираме процедурите по оценка за съгласуемост на стратегии, проекти, планове, капиталови оферти в рамките на „ Натура 2000 “, добави още Калугеров. Той увери, че Министерство на околната среда и водите поставя старания за отбрана на природата. По случай днешния ден Калугеров поздрави цялата природозащитна общественост в България.

Експертът добави, че през цялата седмица Министерство на околната среда и водите провежда редица осведомителни и просветителни акции, креативен състезания, образования, полемики и изложения, както и визити на предпазени зони, разчистване на открити терени, с цел да разкажем повече за многообразието на нашата природа и да обърнем внимание на дейностите на институциите за нейното запазване. Според Калугеров напъните са ориентирани основно към децата, с цел да схванат те от ранна възраст за какво е значимо да се съхранява природата. Възпитаването на обич към околната среда е значимо, с цел да се реализира резистентност в годините напред, сподели той и добави, че от дете върви по планините, а обичаното му място е Пирин.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР