Биографичната книга Хаджи Гьока Павлов и спектакълът Bai Ganyo бяха

...
Биографичната книга Хаджи Гьока Павлов и спектакълът Bai Ganyo бяха
Коментари Харесай

По случай празника на общината: Зарадваха сопотненци с книга...

Биографичната книга " Хаджи Гьока Павлов " и спектакълът " Bai Ganyo " бяха специфичните изненади за сопотненци по случай 19 години от възобновяване на общината като независима административна единица. Проявите, проведени от общината, събраха десетки родолюбиви сопотненци. Сред тях бяха служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и някогашният регионален шеф на Пловдив Гьока Хаджипетров, потомък на прочут сопотски жанр.

 

Книгата " Хаджи Гьока Павлов ", чийто създател  е доктор Стефан Шивачев, шеф на Регионалния исторически музей в Пловдив,  е отдадена на първия кмет на община Сопот хаджи Гьока Павлов.  

Хаджи Гьока Павлов стартира своя трудов  път едвам на 8 годишна възраст като чирак. Той се издига и става един от най-големите донори и един от най-уважаваните хора на своето време. Легенди се носят за благосъстоянието на Хаджи Гьока Павлов. То е тъкмо толкоз, че да обезпечи бъдещето на фамилията му и да го трансформира в най-големия донор на пловдивското сиропиталище. 

Стефан Шивачев благодари на управлението на община Сопот за самодейността да бъдат издадени биографиите на бележитите сопотненци. " Общината е тази институция, която е най-близо до хората. Искам да благодаря на общинската администрация в Сопот за изключителното възприятие за историзъм. Дълги години никой не се е сещал за видните сопотски дейци, които са оставили неизлечима диря в историята на Сопот, на Пловдив и на България ", съобщи известният историк. 

Кметът на Сопот Деян Дойнов подари портрет на хаджи Гьока Павлов, нарисуван от Атанас Карадечев. Картината ще бъде сложена в залата, в която заседава Общинският съвет и която носи името на родолюбивия българин, с обръщение съветниците да се вглеждат в очите на първия кмет на общината, когато взимат решения. 

Писателят Георги Бърдаров, притежател на Вазовата премия за литература за 2022 г, който също бе посетител на събитието, дефинира книгата за хажни Гьока Павлов като живата памет, живата кръв и живата история на България. В най-трудните моменти в историята на страната ни се явяват хора като Вазов, Левски, Хаджи Гьока Павлов, които са отвън своето време, сподели от Георги Бърдаров.



Бившият регионален шеф на Пловдив Гьока Хаджипетров, правоприемник на Хаджи Гьока Павлов обърна внимание на полезностите, които нашите предшественици са изповядвали. “Били са заможни, само че доста строги хора. Те са били аскети. Банкетите, обилните гуляи по разнообразни мотиви не са им били познати. Те са спорили, имали са различия, само че в никакъв случай във връзка с свободна и благоденстваща България. ТСвобдна  иблагоденстваща България е  бил техният блян, “ акцентира Гьока Хаджипетров.

 

По-късно Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи и вицепремиер на Република България, поздрави сопотненци от сцената на читалището. " В мое лице Сопот завоюва един другар и ще го има и за напред, без значение от събитията ". Той дефинира града като гнездо на българщината и родолюбието. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР