Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов предлага да бъде

...
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов предлага да бъде
Коментари Харесай

Заради филмите Дякон Левски и Ботев кметът на Карлово пр...

Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов предлага да бъде основан Национален ръб за запазване на историческата памет, който да има ангажимент и пълномощия да утвърждава или отхвърля всяка продукция, интерпретираща облици на национални герои, която кандидатства за обществено финансиране. Предложението е отправено към ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов и министъра на просвета Велислав Минеков.

То е подбудено от неотдавна излъчения по Българската национална телевизия филм „ Ботев “ с режисьор Максим Генчев и провокираната от него вълна от отвращение в карловската общност.

" Преди десетина дни по Българската национална телевизия бе излъчен игралният филм „ Ботев “ на режисьора Максим Генчев. След излъчването цялото обществено пространство – обществени мрежи, малките екрани, профилирани издания за изкуство и просвета и други -  беше залято с рецензии към продукцията ", напомня Кабаиванов в писмото си до Вежди Рашидов и Велислав Минеков. " Кинокритици, общественици и елементарни жители оспориха изрично художествените качества на кино лентата, като някои даже го охарактеризираха като окарикатуряване и подигравка с паметта на поета – бунтовник ", се споделя още в текста. 

" Г-н Максим Генчев е режисьор и на кино лентата „ Дякон Левски “ /2015/, който също не беше добре признат от рецензията и обществеността. За мен и моите съграждани – жителите на община Карлово – Левски и Ботев са освен това от национални герои. Левски и Ботев са родом от нашата община, измежду нас още живеят техни потомци ", написа Кабаиванов. " Освен татковци на Отечеството, Левски и Ботев са наши роднини по кръв. Затова карловци сме изключително чувствителни към своеволните тълкования на облиците им в художествени творби от всевъзможен тип и жанр ", напомня кметът на Карлово.

" Излъчването на кино лентата „ Ботев “ провокира вълна от отвращение в карловската общност. Мнозинството изрично отхвърля лентата и я намира за пошла и безвкусна. Аз не се ангажирам да правя оценка художествените качества на кино лентата, само че се причислявам към съгражданите си, които считат, че е неприемливо продукция с сходна естетическа стойност да получава обществено финансиране. Един слаб филм за Ботев не е просто креативен неуспех, а нападение против българската национална идеология. Нелепо е това нападение да бъде финансирано с парите на данъкоплатците.

Воден от горните съображения си разрешавам да Ви предложа да предизвиквате основаването на Национален ръб за запазване на историческата памет /НБОИП/. Бордът ще има ангажимент и пълномощия да утвърждава или отхвърля всяка продукция, интерпретираща облици на национални герои, която кандидатства за обществено финансиране. Така ще бъде обезпечена непоклатимост на държавната политика в региона на националната теория. Българската страна ще има инструмент, който да подсигурява, че художествената продукция, която финансира, дава отговор на високите стандарти на българския народен блян ", предлага кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов.

 

Според Кабаиванов посредством подобен ръб ще бъде обезпечена непоклатимост на държавната политика в региона на националната теория. Българската страна ще има инструмент, който да подсигурява, че художествената продукция, която финансира, дава отговор на високите стандарти на българския народен блян.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР