Някогашният храм Куршум джамия в Карлово ще се превърне в

...
Някогашният храм Куршум джамия в Карлово ще се превърне в
Коментари Харесай

Куршум джамия и още две уникални сгради стават туристическа ...

Някогашният храм Куршум джамия в Карлово ще се трансформира в един от най-интересните културни обекти в района. Още до края на тази година той ще бъде реставриран и отворен за посетителите. Вътре в него ще бъде настанена експозиция на Общинския исторически музей в Карлово, съдържаща най-впечатляващите артефакти, разкрити при археологически разкопки  в града и в Стремската котловина.  

Това планува план на Община Карлово, подготвян в продължение на няколко години. Неговият старт бе даден през вчерашния ден с гала по полагане на първа копка и конференция.

Проектът включва още реституция на Павурджиева къща в Клисура – архитектурен монумент от 19 век, и обект в Патевата къща в Карлово.

И трите обекта са част от обща туристическа инфраструктура. Основната цел на плана е развиване и одобряване на  конкурентноспособен туризъм в община Карлово, съобщи кметът на общината доктор Емил Кабаиванов.  Стойността на плана  6 286 736.98 лв.. От тях 5 099 172.36 лева са от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, като главната част са средства, предоставени от Европейския съюз. Националното финансиране е в размер на 764 875.86 лв.. Проектът се финансира и с финансов инструмент от Фонда за стабилно градско развиване в размер на 1 187 564.62 лв..  Проектът е координиран с НИНКН.  Изпълнител на дейностите  е ДЗЗД „ Карлово 2020 “.



Дейностите в Куршум джамия към този момент стартират. Храмът ще бъде реставриран и от вън, и от вътре. От вън ще бъде отстранена част от вторичната мазилка, с цел да бъде показан истинският тип на стените – строеж от камъни и тухли, които образуват  красива украса. Вътре ще бъдат възобновени художествената декорация и изписванията и завършена експозиция от археологически находки.

Според този план ще бъде завършена и средата към някогашния храм. Пред постройката ще бъде възобновена старинна чешма.

В Павурджиева къща в Клисура, същински архитектурен бисер от 19 век, ще бъдат възобновени развалените елементи, украсите и изписванията. Там е експонирана настояща старинна дестилерия за извличане на розово масло, която е същински магнит за туристите.

Третата част от плана е реституция на старинна домашна баня – хамам, от османския интервал на България. Банята е непокътната в една от пристройките на къщата, която преди години бе възобновена и показана като Къща на билките и лечебните растения в комплекс “Старинно Карлово “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР