Община Сопот приключва финансовата година с рекордна събираемост на местните

...
Община Сопот приключва финансовата година с рекордна събираемост на местните
Коментари Харесай

Община Сопот с рекордна събираемост на местните данъци за 20...

Община Сопот завършва финансовата година с рекордна събираемост на локалните доходи и без обилни отговорности. По първия индикатор дребната подбалканска община се подрежда на трето място в страната. Хазната събра над 80 на 100 от налозите за недвижимо имущество и МПС. Приходите в план-сметката за чистотата пък нахвърлят плануваното – при заложени 1 045 000 лв. платените пари от жителите за такса боклук са 1 100 000 лв..

Това заяви на конференция заместник-кметът на Сопот Николай Новаков. Още от началото на първия си мандат всяка година екипът на кмета Деян Дойнов прави обществена равносметка на финансовата година, с цел да може жителите да проследят действително положението на общината след банкрута, до който стигна в края на 2015 година Когато този екип пое ръководството на общината заварихме голяма задлъжнялост и  събираемост на локални налози и такси до 40 на 100 от заложения проект, напомни Новаков.

Той уточни още, че към края на 2022 година  община Сопот има просрочени вземания в размер на 700 000 лв., като 150 000 от тях са с изтекла отминалост и са несъбираеми. В същото време има просрочени отговорности в размер на 102 511 лв..

Тези финансови резултати са значими за цялостното положение на общината, тъй като преди шест години ние наследихме отговорности от към 9 милиона лв. – дълг над 3 милиона лв., неизплатени над 4 милиона лв. и комплицирани връзки с оперативните стратегии по инфраструктурните планове, осъществени в Сопот, напомни заместник-кметът.

Към 31 декември Сопот има в бюджетна си сметката локални доходи в размер на близо 2 милиона лв.. От тях 920 000 лв. са за ремонт на улица „ Христо Ботев “, а останалият 1 милион лв. е за действия в община Сопот, които следва да бъдат осъществени.

Заместник-кметът прикани сопотненци да стартират да заплащат новите налози. Той предложи на съгражданите си да сравнят сумите, които са платили предходната година с тези в актуалната и сами се уверят, че няма да платят повече.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР