Бихте ли повярвали, ако ви кажат, че под този ръждясал,

...
Бихте ли повярвали, ако ви кажат, че под този ръждясал,
Коментари Харесай

Най-дълбоката дупка в света се крие под този ръждясал капак

Бихте ли повярвали, в случай че ви кажат, че под този ръждясал, зарязан железен похлупак се крие най-дълбоката дупка, изкопана в миналото от човечеството? Че под този железен похлупак, който има диаметър единствено 23 сантиметра са, издълбани 12 262 метра? Имайки поради, че най-дълбоката пещера е единствено 2212 метра! Може да имате подозрения, само че в случай че прочетете до дъно ще се убедите.

Пътуване до центъра на Земята

По време на Студената война в конкуренцията се включи и копаенето на сондажи. Това е свръхдълбоката сондажна яма (Колски свръхдълбок сондаж), най-дълбоката дупка на Земята, финансирана от Съюз на съветските социалистически републики и по-късно Русия сред 1970 и 1994г. През този интервал геолозите имали само косвени доказателства за това, какво се случва в земната кора, а тези свръхдълбоки сондажи обезпечават доста нужна информация за по-добро схващане на геологията посредством непосредствено наблюдаване. И до през днешния ден събраната информацията към момента се проучва.

Гранит на всички места

Първата изненада била неналичието на по този начин наречения „ базалтов пласт “ на дълбочина към 7 км. Преди това геоложката информация за по-дълбоките елементи на кората идвала от разбора на сеизмичните талази – по принцип те очаквали да намерят гранит, а с навлизането им по-дълбоко и базалти. Но за огромна изненада на всички, когато достигнали по-дълбоко, те в действителност разкрили … още гранит.

Вода

Също по този начин на дълбочина сред 3 и 6 км, те намерили вода. Според информацията преди този момент, водата просто не трябвало да бъде на тези дълбочини. От това станало ясно, че даже гранита може да се спука и да се изпълнят с вода. Технически видяно водата е единствено водородни и кислородни атоми, изцедени от голямото налягане, породено от дълбочината – и уловени в непроницаеми „ пластове “ от скали. Открита е и тиня, която изтичала от отвора, тя била разказана като „ кипяща “ с водород. Друго ненадейно изобретение е огромно количество водороден газ.

Животът надълбоко под Земята?

Без подозрение най-голямата изненада била откритието на живот: микроскопични фосили от планктон в скали на възраст над два милиарда години, открити на 6,5 км. под повърхността. Тези „ микрофосили “ съставляват към 24 антични типа и са обгърнати в органични съединения, които по някакъв метод са претърпели рисковото налягане и температура до момента под повърхността на Земята.

Изоставени, само че не забравени

Сега Колски свръхдълбок сондаж е съвсем зарязан. На дълбочина над 3000 метра откривателите почнали да виждат, че температурата се покачва по-бързо от предстоящото и почнали да се появяват първите проблеми.

През 1983г. сондажът мина 12 000 метра и сондажите били прекратени за към година, с цел да „ отпразнуват “ събитието.

През септември 1984г. след продупчване на 12 066 метра, сондата се изкриви и остана в дупката. По-късно сондирането било обновено.

Температурите обаче траяли да се повишават повече от предстоящите стойности. Когато дупката достигнала оптималната си дълбочина, температурата била големите 180 ° C вместо предстоящите 100 ° C. Пробиването е спряно през 1992 година, тъй като свредлото не можело да пробива при такива температури.

Целият план бил закрит през 2005г. заради неналичието на финансиране. Цялото сондажно и изследователско съоръжение е бракувано. Докато данните, получени от плана Колски свръхдълбок сондаж, не престават да се проучват. Самото място е изоставено от 2008 година, а дупката беше затворена с железен похлупак, който виждаме и през днешния ден, като че ли с цел да запечата всички мистерии, които могат да се крият изпод.

Днес можете да посетите изоставеното място, само че за жалост няма да можете да надникнете през дупката, която и до през днешния ден е най-дълбоката дупка, изкопана под повърхността.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР